4.12.06

Roppongi Hills, el turó de les vanitats


4/12/2006 CRÒNICA DES DE TÒQUIO // JORDI JUSTE
Si el 1972 a la torre Eiffel li va sortir la competència de la Tour Montparnasse com a principal talaia sobre París, el 2003 la finalització de la Mori Tower va suposar la fi de la supremacia de la torre de Tòquio. No obstant, a diferència del gratacel parisenc, el toquiota no és l'edifici més alt del país, malgrat els seus 238 metres. Aquest honor li correspon encara a la Yokohama Landmark Tower, de 295 metres d'altura.
En els seus tres anys de vida, la Mori Tower s'ha convertit en un símbol de la nova economia. Les principals empreses d'internet i molts dels inversors que s'han enriquit amb la recuperació de l'alegria a la borsa de Tòquio, van competir des de la inauguració per ocupar algun dels seus 54 pisos. El gratacel és el centre del complex immobiliari Roppongi Hills, de 109.000 metres quadrats, en el qual també es troben els estudis de TV Asahi, així com l'hotel de luxe Grand Hyatt, un centre comercial i recreatiu, un museu d'art i gairebé 800 apartaments de superluxe.
Segons l'empresa promotora, l'any passat 44 milions de persones van visitar Roppongi Hills, que s'ha convertit en un dels llocs que cal visitar a Tòquio, especialment l'observatori de la planta 52. Per a molts japonesos, fins fa poc el barri de Roppongi no era més que un conegut centre d'oci nocturn que apareixia a les notícies per escàndols de tràfic de drogues o perquè contractaven cambreres estrangeres il.legals. Ara és sobretot el lloc on cal ser per mostrar que s'ha arribat al cim del món dels negocis, per entrar en el selecte grup conegut com Hills zoku (la tribu dels Hills).
Però Roppongi també és el turó des d'on es produeixen algunes de les caigudes més sonades, com la de Takafumi Horie, el propietari del portal d'internet Livedoor, que el 2005, amb només 33 anys, era un dels homes més rics del país i va arribar a presentar-se a les eleccions amb el suport de l'exprimer ministre, Koizumi. El gener del 2006, Horie, que es va fer especialment famós per la seva roba informal i el seu fracassat intent d'obtenir el control de Fuji TV, va ser acusat de frau i va haver de canviar Roppongi Hills per una cel.la a la presó, d'on va sortir a l'abril després de dipositar una fiança de 300 milions de iens (dos milions d'euros). Poc temps després, el va seguir Yoshiaki Murakami, de 46 anys, fundador d'un agressiu fons d'inversions que va generar tanta riquesa com odis en el conservador món de les grans empreses. Murakami, acusat entre altres coses d'usar informació privilegiada, facilitada per Horie, va haver de dipositar 500 milions de iens (3,25 milions d'euros) per poder-ne sortir.
Als gestors de Roppongi Hills no sembla que els preocupin ni els escàndols ni la finalització, el 2007 i a menys d'un quilòmetre de distància, del projecte Tòquio Midtown, la torre principal del qual tindrà 10 metres més que la Mori Tower i albergarà a les seves plantes superiors les habitacions de l'hotel Ritz Carlton. Alguns dels inquilins, com Yahoo Japan, ja han anunciat que en el futur es traslladaran a Tòquio Mid- town, però a la Mori Tower diuen que compten amb una llarga llista d'espera.