20.2.08

El país dels engripats emmascarats

19/2/2008 CRÒNICA DES DE KYOTO // JORDI JUSTE Una parella de japonesos amb màscara a Osaka
Jordi Juste
No és estrany veure reportatges sobre contaminació a les cadenes de televisió occidentals en què es mostra els japonesos amb la boca i el nas tapats amb mascaretes quirúrgiques de color blanc o blau cel. Aquestes imatges pretenen il.lustrar la gravetat del problema de la pol.lució i de quina manera els orientals intenten fer-hi front amb solucions individuals. No obstant, els japonesos no porten les màscares per protegir-se de partícules d'aire brut, sinó més aviat per evitar escampar en llocs públics virus com ara el de la grip, o per prevenir l'entrada a les vies respiratòries de partícules de pol.len, a les quals és al.lèrgica una part creixent de la població.
Al principi d'estar al Japó, sobretot a l'hivern o a la primavera, una de les coses que més xoca als estrangers és la quantitat de gent que porta les mascaretes a qualsevol lloc públic, com si s'hagués declarat una perillosa epidèmia. N'hi ha de diferents colors i amb estampats que inclouen diversos personatges de dibuixos animats, tot i que les més abundants són les llises de color blanc. També hi ha varietat pel que fa a les formes i a les mides, que van des de les que tapen just les vies d'entrada de l'aire fins a les que tanquen tota la part central de la cara, com si es tractés d'un morrió hermètic. A més, algunes inclouen impregnacions que desprenen una olor mentolada i que se suposa que serveixen per dilatar els bronquis i per mantenir humitejades les vies respiratòries.
Molts japonesos desconeixen que l'ús generalitzat de les mascaretes per evitar la propagació de la grip està restringit al Japó i a algun altre país de la zona, i se sorprenen que en altres continents els malalts no evitin per aquest sistema que els seus gèrmens assaltin altres persones a través de la tos o de la simple respiració. La seva incredulitat es deu en part al fet que aquí una persona ha d'estar molt malalta per quedar-se a casa, i si té unes dècimes de febre generalment va a l'escola o a la feina, sovint en mitjans de transport plens de gom a gom. A més a més, en la cultura japonesa tradicional domina una obsessió per no causar molèsties a les altres persones, i la mascareta serveix per avisar els que estan al voltant del perill de contagi que comporta acostar-se a l'emmascarat.
A part de tenir aquest caràcter altruista de protecció i avís al proïsme, les màscares eviten que l'aire fred i sec entri directament a la boca i al nas, i ofereixen una sensació de protecció a persones vulnerables pel seu físic fràgil o a aquells que no es poden permetre ser víctimes de la grip. En aquest grup s'hi troben els centenars de milers d'estudiants que durant aquests dies preparen els exàmens d'ingrés a escoles i universitats. Aprofitant la por que tenen de sucumbir als virus, aquest any un conegut fabricant ha repartit, de forma totalment gratuïta, mascaretes a gairebé 5.000 alumnes de sisè de primària de Tòquio i Osaka que estudien en centres especials de repàs per a les proves d'accés a escoles secundàries de prestigi. Amb aquesta campanya l'empresa reconeix tenir l'esperança d'estar assegurant-se una clientela regular per al futur.

4 comentaris:

S ha dit...

Hola Jordi. En primer lloc felicitats pel blog, em dic Sergi (33 anys) i sóc estudiant de Traducció i Interpretació a l'UAB. Tot just avui parlava amb una companya de la qualitat dels teus articles i del blog en general.
Fa ben poc vaig llegir "Underground" de Murakami i em vaig preguntar si després dels atacs al metro de Tokyo, les autoritats van arribar a plantejar-se la prohibició de l'ús de les màscares en aquell moment per evitar la paranoia de la població.

Jordi Juste ha dit...

Hola, gràcies pels comentaris.
Que jo sàpiga, no. De fet seria molt difícil d'aplicar, precisament per la pranoia que hi ha aquí amb les infeccions.

The Great Smurf ha dit...

les mascaretes...bona aquesta! tinc seriosos dubtes de la seva eficacia.
obsessio per les malalties, obsessio per no existir, obsessio per sentir-se protegits, obsessio per evitar contactes amb el medi natural, obsessio per fer d'un gra una muntanya. El mateix en el cas del sol: guants negres, mascares de soldador, barrets, para-sols. tot un arsenal per evitar ser tocat per la natura (o algu). Segurament no saben que el contacte amb patogens augmenta la immunitat del cos, per aixo els passa lo del polem. Salut!

Jordi Juste ha dit...

Gran Barrufet, em sembla que tendeixes a trobar explicacions massa simples per coses que no ho són. "Lo del polem" és un problema creixent a tot el món, aquí agreujat pel fet que es van fer replantacions massives amb la mateixa espècie d'arbre.