10.2.08

El G-7 preveu una frenada econòmica i més turbulències a les borses

10/2/2008 CIMERA ECONÒMICA MUNDIAL A TÒQUIO
• Els set països més rics del món discrepen sobre la necessitat d'un pla concertat de reactivació
• Els governs insten els bancs a explicar la seva afectació real per la crisi hipotecària dels EUA
JORDI JUSTE
Els ministres d'Economia i els responsables dels bancs centrals del G-7, reunits ahir a Tòquio, van reconèixer en un to pessimista que la situació econòmica mundial és "més incerta" que en la seva última reunió de l'octubre. En la seva opinió, la crisi hipotecària dels EUA pot patir "un deteriorament més gran" que torni a castigar les borses. Tot i això, els dirigents dels Estats Units, el Japó, Alemanya, França, la Gran Bretanya, Itàlia i el Canadà no es van posar d'acord en les mesures anticrisi.
"El món afronta una situació més incerta i desafiadora que quan ens vam reunir a l'octubre, malgrat que les seves bases en conjunt es mantenen sòlides. Seguirem vigilant els esdeveniments i seguirem prenent accions apropiades, individualment i col.lectivament, per assegurar l'estabilitat i el creixement en les nostres economies", van afirmar els ministres en un comunicat.
Cap país escaparà de la desacceleració.
"En totes les nostres economies, encara que en diferent grau, esperem que el creixement es redueixi d'alguna forma a curt termini", van concloure els ministres i els governadors i presidents dels bancs centrals. Els set països més industrialitzats del món van instar els bancs a fer públic el seu nivell d'afectació real per la crisi dels crèdits subprime dels EUA.
Malgrat l'aparent unitat, l'amfitrió de la reunió, el ministre japonès Fukushiro Nukaga, es va afanyar a deixar clar que el que ara toca no són mesures concertades. "Cada país ha de superar els obstacles prenent les mesures que més li convinguin", va afirmar Nukaga.
DIVISIÓ
Una opinió semblant va manifestar el director del Fons Monetari Internacional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, que va dir que ni li havia "passat pel cap" la possibilitat d'un esforç conjunt a través de paquets fiscals d'emergència, perquè "cada economia és diferent".
En canvi, el governador del Banc d'Itàlia, Mario Draghi, s'expressava en termes molt diferents en relació amb la desregulació. "Si no es fa conjuntament, se soscavarà l'anivellament del camp de joc", va assegurar Draghi.
Per la seva banda, el secretari del Tresor dels EUA, Henry Paulson, es va mostrar confiat en la salut econò- mica del seu país a mitjà termini. "Si estàs creixent no estàs en recessió", va afirmar per aclarir els dubtes de molts analistes que creuen que la primera economia del món va cap a la crisi.
MÉS PETROLI
Els ministres van sol.licitar als països productors de petroli un augment de la producció, així com un estudi a l'FMI sobre els factors financers que hi poden haver darrere de l'escalada del preu del cru i els seus efectes en l'economia global.Els set van demanar a la Xina que permeti que la seva moneda, el iuan, es cotitzi al seu preu real, és a dir que es revaloritzi davant de la resta de monedes i moderi així la competitivitat de la seva indústria. "Donem la benvinguda a la decisió de la Xina d'augmentar la flexibilitat de la seva moneda, però a la vista del seu creixent superàvit per compte corrent i la seva inflació, l'animem a una revalorització accelerada del seu tipus de canvi efectiu", van afirmar.
El Japó s'embranca en un debat sobre les mesures per evitar una altra crisi
El Japó, que encara és la segona economia del món, té un escàs marge d'acció per ajudar a reactivar l'economia mundial. El país acaba de sortir, tímidament, de la crisi que va desencadenar a principis dels anys 90 el final de la seva pròpia bombolla immobiliària i que va deixar milers de famílies, bancs i empreses en la bancarrota o en situació precària.El país té el deute més gran del món i està immers en aquests moments en una agra discussió a la Dieta per prorrogar o eliminar l'impost sobre la gasolina, que ara per ara només es pot fer servir per a la construcció de carreteres i que funciona en gran mesura com a màquina de pagar favors polítics a les zones rurals.