22.2.08

Les violacions comeses per militars d'EUA indignen el Japó

22/2/2008 AUGMENT DE LA CRISPACIÓ EN LA SOCIETAT JAPONESA
• Decretat el toc de queda per als soldats destinats a Okinawa
JORDI JUSTE. KYOTO
Okinawa viu dies de gran tensió provocats per diversos casos d'abusos sexuals i desordres protagonitzats per militars nord-americans. El cas que ha indignat aquesta vegada especialment els japonesos es va conèixer la setmana passada amb l'arrest del sergent Tyron Hadnott, de 38 anys, acusat de violar una nena de 14 anys. El militar nega els càrrecs, encara que admet que va forçar la nena per besar-la.
Ahir es va saber que un altre militar nord-americà està sota custòdia, acusat de violar aquest mes una dona filipina, de 21 anys, a la ciutat d'Okinawa. A més, durant el cap de setmana, dos soldats més van ser detinguts a l'illa, un per conduir ebri i l'altre per violació de domicili. Tots aquests casos han recordat la ràbia que es va apoderar dels illencs el 1995, quan es va produir la violació d'una nena de 12 anys a mans d'un soldat americà.
LA MÉS POBRA
La província d'Okinawa, a l'arxipèlag de les Ryukyu, a l'extrem sud del Japó, serveix de base a la majoria dels més de 30.000 militars nord-americans establerts al Japó. És la província més pobra del país i les seves dues principals fonts d'ingressos són les bases i el turisme.
Des del final de la segona guerra mundial fins al 1972, va estar sota sobirania nord-americana. A les molèsties habituals causades per la presència d'instal.lacions militars, com ara sorolls i accidents, s'hi afegeix en aquests moments la inseguretat provocada pels excessos protagonitzats per la milícia dels Estats Units.
La ira dels okinawesos i les protestes del Govern han obligat les autoritats nord-americanes a decretar un toc de queda parcial indefinit. De moment, i se suposa que fins que es calmin els ànims, els militars nord- americans i les seves famílies únicament poden sortir de les bases per anar a treballar, a l'escola, a l'església o a l'hospital.
A més a més, avui ha estat declarat Dia de Reflexió a les bases per reafirmar els valors militars bàsics. "Les forces nord-americanes establertes al Japó consideren seriosament tots els incidents que afecten la conducta incorrecta dels seus membres. Com a membres responsables de la comunitat japonesa, seguirem fent tot el possible per prevenir incidents", van declarar les autoritats nord-americanes.
L'AGRAÏMENT
Per la seva part, el Govern japonès ha agraït la reacció nord-americana, alhora que intentava donar una imatge de fermesa per aplacar la indignació de la població d'Okinawa, que es veu obligada a suportar bona part del preu de la defensa del país. "Encara que els donem la benvinguda, fins a cert punt, es necessiten més mesures concretes per evitar la repetició d'incidents similars", va declarar el portaveu del Govern nipó, Nobutaka Machimura, després de conèixer la imposició del toc de queda.
La presència militar dels Estats Units
Des de final de la segona guerra mundial, Estats Units manté una important presència militar al Japón. El país va estar sota ocupació americana fins el 1951, en que va recuperar la sobirania després de firmar un acord de cooperació pel que Estats Units es comprometé a protegir el Japó de qualsevol agressió estrangera i a canvi va obtenir el dret de mantenir instal·lacions militars al país.
Les bases al Japó van jugar un paper importantíssim en la participació americana a la guerra de Corea (1950-1953). Des de llavors, una de les seves principals comeses ha estat servir de disuassió a les aspiracions xineses de recuperar Taiwan, si cal per la força. Al ser un país molt densament poblat, les bases estan a prop d'àrees urbanes i, per això, causen nombrosos conflictes amb els civils.