20.2.08

Les fotografies de Mapplethorpe no són obscenes

20/2/2008 SENTÈNCIA AL JAPÓ
Pósters a l'entrada d'un cinema d'Osaka. JJuste
Jordi Juste
El Tribunal Suprem de Japó va fallar ahir que una col·lecció de fotografies de Robert Mappelthorpe (1946-1989) que contenia imatges de genitals masculins no és obscena. La decisió anul·la una altra del Tribunal Superior de Tòquio, que el 2003 va donar la raó al govern contra l'editor Tadashi Asai, que va intentar introduir la mostra a Japó el 1999 i va veure com les autoritats duaneres la confiscaven per considerar que vulnerava el Codi Penal, que prohibeix la importació de material considerat obscè. El mateix Tribunal Suprem, que ara admet les obres de Mappelthorpe, va fallar el 1999, en un cas a part, que alguns nus masculins del fotògraf novaiorquès continguts en un llibre eren obscens.
Asai va dur el cas de la col·lecció als tribunals i va obtenir el 2002 la nul·litat de la confiscació i una indemnització, però el 2003 el Tribunal Superior de Tòquio va fallar a favor del govern per considerar que les fotos eren obscenes segons la moralitat imperant en el país. Ara el Tribunal Suprem dóna definitivament la raó a Asai i admet la legalitat de la col·lecció de Mappelthorpe per considerar que aquesta constitueix un conjunt que permet als compradors una comprensió global del treball de l'artista i que només una petita part mostra genitals masculins.
“Fins a ara les autoritats han estat incapaces de considerar les qualitats artístiques i podien prohibir pel·lícules encara que només fora per unes preses de 30 segons en una cinta de dues hores. En aquest cas la qualitat artística en conjunt ha estat reconeguda”, va escriure ahir Asai en la seva pàgina d'internet.
L'editor, que també és importador de pel·lícules va expressar, no obstant això, el seu temor que a partir d'ara es pugui negar l'entrada d'obres a Japó per la seva falta de qualitat artística.
L'exhibició de genitals masculins o femenins està prohibida en el país, pel que les pel·lícules o revistes pornogràfices es publiquen sempre al Japó amb aquestes parts distorsionades en forma de mosaic o gratades mecànicament a mà, exemplar a exemplar. El paradoxal és que es poden trobar legalment, en videoclubs i llibreries, obres que contenen escenes de violacions o zoofilia, això sí, amb els genitals camuflats.