16.1.07

El Japó pensa suspendre el seu somni d'anar a la Lluna


Jordi Juste. Kyoto

L'Agència d'Exploració Aeroespacial del Japó (JAXA) va recomanar ahir la terminació del seu pla per enviar una nau a la Lluna, un projecte que té com a objectiu principal realitzar diverses proves científiques sobre la superfície del satèl·lit natural de la Terra. El programa ha patit diversos retards que han anat augmentant el seu cost econòmic i han posat en dubte la seva oportunitat en un moment en què les prioritats del país han canviat. "La nau va ser construïda fa 10 anys i s'ha vingut deteriorant fins al punt que ja no es pot usar”, va declarar el responsable del projecte, Takashi Nakajima. Segons un portaveu de JAXA, és possible que el Japó intenti ara realitzar els experiments que tenia previstos dins d'algun dels projectes lunars que estan previstos en aquests moments, els de la Unió Europea, Estats Units i Rússia.

Canvi de rumb?

La decisió d'abandonar el pla podria estar relacionada amb la voluntat de dedicar més recursos materials i humans a projectes aeroespacials comercials i relacionats amb la defensa. Precisament, en 2003 el Japó va patir un dur revés en la seva intenció de convertir-se en un dels principals llançadors internacionals de satèl·lits comercials quan va haver de destruir en ple vol un coet que transportava dos satèl·lits espia destinats a vigilar els moviments de Corea del Nord. Fins ara, per informar-se des de l'espai del que fa el seu temut veí, Tòquio està obligat a comptar amb la col·laboració d'Estats Units, país amb el qual manté una estreta col·laboració militar, que inclou la presència permanent d'uns 30.000 soldats americans al país, una gran part a l'illa d'Okinawa.

1 comentari:

liyipp ha dit...

I have seen your blog and I found a lot of interesting Content... So good image and some good art... I invite you to see mine at here