10.1.07

El Japó ja té Ministeri de Defensa


Jordi Juste. Kioto
El Japó conta des d'ahir amb el seu primer Ministeri de Defensa des de la segona guerra mundial, després que entrés en vigor la llei que eleva el rang del que fins al dilluns era una agència que depenia directament de l'oficina del primer ministre. El canvi és sobretot simbòlic i s'emmarca en la política dels primer ministre, Shinzo Abe, d'assolir un Japó amb un paper més decidit en les relacions internacionals.
L'Agència de Defensa ja era reconeguda internacionalment, a gairebé tots els efectes, com un ministeri, però a partir d'ara tindrà una major autonomia en la planificació de polítiques i en l'elaboració del pressupost. “L'elevació de rang ens permet mostrar al país i a la comunitat internacional la maduresa de la democràcia japonesa i la nostra confiança en el control civil”, va declarar ahir Abe després de passar revista a les tropes abans de partir per a una visita a la seu de l'OTAN a Brussel·les.
La transformació de l'Agència en Ministeri va ser aprovada al desembre mitjançant una llei que va contar amb el suport de les dues formacions del govern, el Partit Liberal Democràtic i el Nou Komeito, i del principal grup de l'oposició, el Partit Democràtic del Japó. Només s'hi van oposar els dos partits minoritaris de l'esquerra, el Partit Comunista i el Partit Socialista Democràtic, pel seu convenciment que es tracta d'un pas més cap a la reforma de la Constitució pacifista i la participació del Japó en missions militars internacionals, dos objectius del primer ministre Abe.
La Constitució japonesa va ser redactada i aprovada el 1947 sota la tutela de les autoritats americanes d'ocupació. Segons l'article 9 el Japó renuncia a l'ús de la força per a solucionar els conflictes internacionals i es compromet a no tenir forces militars de cap tipus. No obstant això, l'inici de la guerra freda va dur als Estats Units a donar suport la creació el 1954 de les anomenades Forces d'Autodefensa, que en l'actualitat conten amb 240.000 membres i tenen el quart pressupost més gran del món. El 2004, durant el mandat de Junichiro Koizumi, l'anomenada Força d'Autodefensa de Terrra (Exèrcit) va participar en missions de reconstrucció al sud de L'Iraq, la primera vegada des de la segona guerra mundial que els militars japonesos es desplegaven en una zona en conflicte.