17.7.07

Un fort terratrèmol origina una fuga d'aigua radioactiva al Japó


17/7/2007 TERRATRÈMOL A L'ORIENT LLUNYÀ
• El sisme, de 6,8 a l'escala de Richter, va causar nou morts i centenars de ferits
JORDI JUSTEKYOTO
Un sisme de 6,8 a l'escala de Richter va fer tremolar durant el matí d'ahir la província de Niigata, a uns 200 quilòmetres de Tòquio, al nord- oest del Japó. El terratrèmol, que es va poder sentir també a la mateixa capital, va causar nou morts, més de 700 ferits i nombrosos danys materials, i va provocar un incendi en una central nuclear que va generar una gran inquietud durant hores al conèixer-se que s'havia produït una fuga d'aigua radioactiva. Finalment, la fuga va ser considerada per les autoritats del país com de poca gravetat.

La companyia elèctrica Tokio Electric Power (TEPCO) va assegurar que l'aigua contaminada amb material radioactiu es va filtrar del reactor número 6 de la seva central nuclear de Kashiwazaki-Kariwa.

DIA FESTIU

El primer ministre, Shinzo Abe, tenia previst aprofitar el fet que ahir era festiu al Japó per fer campanya per a les eleccions al Senat del pròxim dia 29 de juliol, en les quals es juga el seu futur polític. Abe va tornar a Tòquio poc després de conèixer-se l'abast del terratrèmol i es va desplaçar immediatament a la zona on s'havia produït el sinistre."Moltes persones m'han dit que volen tornar com més aviat millor a la seva vida normal. El Govern farà tots els esforços perquè així sigui", va declarar Abe a Kashiwazaki, una ciutat d'uns 100.000 habitants on unes 300 vivendes van quedar seriosament afectades i més de 2.000 persones van haver de ser evacuades i allotjades en edificis públics.

Les imatges de la televisió mostraven ahir nombrosos danys en edificis i en carreteres i autopistes, algunes d'elles fetes a trossos com si fossin xocolatines. La sacsejada de laterra es va produir just quan els japonesos respiraven amb cert alleujament després que el tifó Man-yi, que va causar estralls al sud del país, arribés a les zones més habitades del Japó debilitat i lleugerament escorat cap a l'oceà Pacífic.

TERRA RELLISCOSA

Les copioses pluges que han estat caient durant els últims dies per tot el país asiàtic van fer que el terratrèmol trobés la terra especialment tova i això va dificultar encara més les tasques dels equips de rescat.