4.7.07

Tirotejos al Japó


1/7/2007 ALARMA EN UN PAÍS TRADICIONALMENT SEGUR

• El Govern japonès augmenta el control de les armes després de l'assassinat de l'alcalde de Nagasaki
• L'armament ha proliferat els últims anys entre els mafiosos
JORDI JUSTE.KYOTO
El Japó és un país amb fama de segur. En comparació amb altres democràcies, s'hi cometen pocs robatoris o crims violents. No obstant, en els últims temps s'han produït diversos tirotejos que han creat alarma social i han obligat el Govern a reaccionar.

Sense anar més lluny, el 25 de juny una comissió especial impulsada pel primer ministre, Shinzo Abe, va anunciar una sèrie de mesures per millorar el control de les armes de foc. L'Executiu augmentarà les penes per als que violin la llei que regularà les armes i crearà una oficina especial al servei de duanes per combatre les importacions il.legals. Abe subratlla: "El Japó ja té un dels controls més estrictes del món, però crec que encara ha de ser més exhaustiu".

Crim sonat

L'alarma va saltar el 17 d'abril, quan l'alcalde de Nagasaki, Itcho Ito, va ser assassinat per un pistoler que li va disparar a boca de canó per l'esquena a la sortida de la seva oficina electoral. I va augmentar la preocupació dies més tard, quan un altre mafiós es va fer fort en un edifici d'apartaments dels afores de Tòquio després de disparar mortalment contra un company de banda. Un mes després, un exmembre d'un altre grup del crim organitzat va matar un policia i en va ferir un altre a prop de Nagoya.

Aquests incidents en segueixen molts altres de protagonitzats per membres de la Yamaguchi-gumi, la principal organització de la yakuza, la màfia nipona, i els seus rivals de la Sumiyoshi-kai. Segons els experts, la lluita està provocada per les pretensions de la primera, amb base a Kobe, d'expandir-se a la zona de la capital per compensar la pèrdua de negocis per la pressió policial. La policia té censats més de 80.000 yakuzes. Gairebé la meitat d'ells pertanyen a la Yamaguchi-gumi o a algun dels grups afiliats amb què compta per tot el país.

En general, l'existència d'aquests exèrcits de delinqüents no causa greus problemes a la majoria de la població. Es dediquen fonamentalment a controlar sectors il.legals com la prostitució, la venda de drogues i la protecció de locals d'oci nocturn, o a extorsionar empreses amenaçant-les de revelar notícies comprometedores, però procuren evitar crear-se l'animadversió oberta de la societat japonesa.

La veritat és que l'any passat al Japó només hi va haver 53 tirotejos, que es van saldar amb dos morts i 17 ferits. A més, al febrer, el suïcidi del cap de la principal banda associada a Tòquio a la Yamaguchi-gumi es va interpretar com una manera de segellar la pau amb la Sumiyoshi-kai, de manera que s'esperava que seguiria una època de relativa calma.No obstant, els incidents han servit per conèixer dades que han fet augmentar la inquietud sobre les armes de foc. Així, es creu que hi ha unes 50.000 armes il.legals al país, la majoria de les quals estan en mans de yakuzes, que les compren directament a l'estranger o usant serveis privats de missatgeria internacional.

Pistoles espanyoles

La policia japonesa intenta controlar aquest comerç il.legal, però cada vegada aconsegueix interceptar menys importacions. De les 1.880 armes confiscades al llarg del 1995 es va passar a només 458 l'any passat. D'aquestes, 68 estaven fabricades al Japó i la resta en diversos països, principalment els EUA, la Xina i Espanya.

Segons els mateixos yakuzes, la facilitat amb què operen és en part deguda a la falta de perícia de les forces de seguretat. "La caiguda de les confiscacions d'armes assenyala únicament la incompetència de la policia", declarava recentment un pistoler al diari Asahi Shimbun.

Segons el mateix rotatiu, una pistola Smith & Wesson com la que va servir per assassinar l'alcalde de Nagasaki costa normalment uns 700.000 iens (4.360 euros) al mercat negre. No obstant, el seu preu gairebé es pot doblar en situacions de guerra oberta entre les diferents bandes.