18.7.07

Japó recela de la seva seguretat nuclear per 2 fugues radioactives


18/7/2007 CONSEQÜÈNCIES DEL TERRATRÈMOL A L'ARXIPÈLAG NIPÓ
• Uns 1.200 litres d'aigua contaminada es van abocar al mar durant el sisme
JORDI JUSTE.KYOTO
El Japó s'inquieta per la seva seguretat nuclear. De moment, el Govern ha ordenat l'apagada de la central nuclear de Kashiwazaki-Kariwade, al centre del país i una de les més grans del món, després que registrés dues fuites radioactives i uns altres 50 problemes de funcionament en el fort terratrèmol de dilluns passat. L'empresa Tokyo Electric Power (Tepco) va admetre les fugues, però va assegurar que no van representar un perill per a la població.

Una de les fuites radioactives es va registrar en el filtre d'un reactor que es va parar pel moviment tel.lúric, encara que l'empresa va assegurar que no es va arribar a nivells de radiació perillosos. L'altra fuita va consistir en l'abocament de 1.200 litres d'aigua amb material radioactiu que va arribar al mar del Japó. A més, Tepco va reconèixer que la central nuclear no està dissenyada per suportar terratrèmols tan forts.

FERMESA D'ABE

El primer ministre, Shinzo Abe, que s'enfronta molt debilitat a les eleccions al Senat del pròxim dia 29, va fer ahir grans esforços per donar una imatge de fermesa. "Crec que les plantes nuclears només poden funcionar amb la confiança dels ciutadans", va dir. Abe va retreure a Tepco haver informat de l'incident amb "massa lentitud". Segons el Govern, la companyia també va fallar a l'hora de prendre les mesures apropiades després del terratrèmol.

El Japó ha experimentat els últims anys una infinitat d'incidents que han posat en dubte la seguretat d'aquestes instal.lacions nuclears, especialment tenint en compte que allà els terratrèmols són molt freqüents.Segons l'últim còmput provisional del Govern, el terratrèmol va provocar nou morts i almenys 1.060 ferits. A més, uns 340 edificis van quedar completament destruïts i 500 van patir desperfectes a Niigata i Nagano.

Els ciutadans de la província de Niigata, a uns 200 quilòmetres de Tòquio, van viure la jornada d'ahir sota una forta pluja que va dificultar les tasques de rescat i amb por a les rèpliques. Ahir a la nit, 12.000 persones seguien sense poder tornar a les seves cases. "S'estan portant a terme intenses operacions de desenrunament. No podem perdre temps, davant la hipòtesi que encara hi hagi víctimes", va declarar Masahito Sato, portaveu dels socorristes a Kashiwazaki, la ciutat més afectada.