13.7.07

El benefactor del vàter




13/7/2007 MISTERIOSES OBRES DE CARITAT AL JAPÓ
• Dotzenes de sobres amb bitllets per valor d'uns 60 euros han estat trobats les últimes setmanes en lavabos públics japonesos
• El misteriós donant no s'ha donat a conèixer
JORDI JUSTE. Kyoto
Els japonesos viuen aquests dies preocupats per l'arribada d'un gran tifó, el número 4 de la temporada, i aclaparats per la gran quantitat de notícies referides a les eleccions al Senat del dia 29 de juliol, que podrien suposar la caiguda del Govern de Shinzo Abe. No obstant, moltes de les converses entre amics i col.legues de treball es refereixen a una curiosa i interessant història. La del misteriós benefactor que fa setmanes que diposita bitllets de 10.000 iens (uns 60 euros) pels lavabos masculins del país.


Fins al moment, s'ha informat de troballes en 18 de les 47 províncies del país, la qual cosa ha portat els grans diaris i canals de televisió a dedicar espais importants a l'assumpte. Sense anar més lluny, el Yomiuri i l'Asahi, els dos diaris de més tirada, publicaven ahir la notícia en les seves respectives portades amb mapes indicant amb detall els llocs on s'han trobat els diners.


Escrits amb pinzell


El fet que es tracti de vàters públics que van des de la localitat de Sapporo, al nord del Japó, fins a l'illa d'Okinawa, situada milers de quilòmetres al sud, ha fet encara més misteriós l'assumpte. Els sobres van sempre acompanyats de breus missatges referits, directament o indirectament, a l'ús que el misteriós donant espera que es faci dels diners, pel que sembla escrits amb pinzell sobre paper tradicional washi.


Per exemple, en alguns casos el sobre porta escrita la llegenda "per a finalitats ascètiques", o va destinat "a la teva bona persona, que ha entrat aquí avui". En altres casos, al sobre hi ha escrit el caràcter xinès que en japonès es llegeix hosha i que significa "en agraïment". El primer cas de què es té constància data de principis d'abril, i l'últim és de la setmana passada.


L'assumpte ha pogut convertir-se en notícia nacional perquè en molts dels casos les persones que han trobat els sobres amb diners els han portat a la policia. Segons la televisió pública NHK, fins al moment s'han entregat més de quatre milions de iens (24.000 euros) trobats a l'interior de sobres dipositats en 46 serveis per a homes en oficines públiques. Òbviament, s'ignora la quantitat de diners que poden haver anat a parar a les butxaques dels visitants dels lavabos sense passar pels registres oficials.


La pràctica d'entregar a la policia els diners trobats al carrer és molt habitual al Japó, on hi ha establert un protocol segons el qual la persona que fa la troballa ha d'entregar-la a les autoritats, que en prenen nota i es fan dipositàries de la quantitat, que tornen a l'afortunat en el cas que no aparegui el seu legítim propietari en un període de sis mesos.


El precedent de Gyoda


Fa 4 anys, en un cas que va rebre molta publicitat, l'Ajuntament de Gyoda, al nord de Tòquio, va entregar als afectats per un terratrèmol els 34 milions de iens (200.000 euros) que van trobar a les escombraries. Durant els sis mesos que els va tenir en dipòsit, la policia va rebre diverses trucades de persones que deien ser les propietàries dels diners, però totes van resultar ser falses.Finalment, es va pensar que aquesta suma podia ser la quantitat atresorada a casa per alguna persona gran, i que al morir aquesta hauria anat a parar a les escombraries amb part dels seus efectes personals.


Al Japó hi ha nombrosos excusats en llocs públics. Tant les estacions de metro i tren, com les oficines públiques i els parcs disposen de serveis ben dotats i regularment higienitzats, per la qual cosa són molt utilitzats per bona part de la població. Fins ara no s'ha detectat un augment del seu ús, encara que no cal descartar que es produeixi si el misteriós benefactor se segueix prodigant.