11.4.05

Manifestacions anti-japoneses a la Xina

Durant tot el cap de setmana passat s'han produït a la Xina manifestacions de protesta contra l'aprovació al Japó d'un llibre de text que passa per alt o minimitza algunes de les atrocitats que van cometre els japonesos a la resta de països de l'Àsia abans i durant la segona guerra mundial. Algunes d'aquestes protestes han inclòs accions violentes, com ara trencament d'aparadors de comerços japonesos, volcament de cotxes de marques nipones i fins i tot llençament d'objectes contra l'ambaixada a Pequín, davant l'obvia passivitat de la policia xinesa (les imatges televisives no en deixen cap mena de dubte).
Qui n'és el responsable?
Davant la protesta de Tòquio, el govern xinès ha dit que la responsabilitat per aquests actes no és seva, sinó del Japó. Segons les autoritats xineses es tractaria de manifestacions espontànies convocades per Internet, però les imatges de televisió donen motius per sospitar que es tracta d'una campanya orquestrada. Les pancartes estan massa ben fetes, es veu gent repartint ampolles per que els participants les llencin...
Massa soroll per no res
El llibre en qüestió és molt poca cosa per a tant d'enrenou. No es pot oblidar que al Japó el govern no tria els llibres de text, simplement hi ha una comisió d'experts que els aprova o no i després són els districtes educatius els que trien. El llibre que ara ha provocat la polèmica amb motiu de la seva nova edició, només va ser escollit el 2001 per un grapat d'escoles i si no hagués estat per les protestes xineses i coreanes hagués passat ignorat.
Les raons de fons
El rerefons de tota aquesta polèmica es pot trobar en la disputa per un jaciments de gas a l'oceà, per la fi de l'ajut japonès al desenvolupament de la Xina i per les pretensions nipones d'obtenir un seient de membre permanent al Consell de Seguretat de l'ONU.
El drac es desperta
La Xina és el drac que ara ja se sent fort per imposar la seva llei a la regió. Una llei difícil d'admetre pel Japó, que porta molts anys contribuint al creixement xinès amb inversions directes i amb l'esmentat ajut al desenvolupament. La Xina tensa ara la corda, però difícilment es pot permetre que se li trenqui. El seu creixement econòmic depèn en bona mesura del comerç amb l'únic veí gran i ric que té.
Algunes preguntes
Algunes preguntes: amb un pati com aquest, quants japonesos estaran disposats a fer turisme a la Xina? Quants es gastaran els seus iens a l'expo de Shangai o als Jocs Olímpics de Pequín? Què diuen els llibres de texts xinesos sobre els milions de morts causats per la Revolució Cultural de Mao, què sobre les guerres amb el Vietnam o sobre el suport al carnisser Pol Pot?
El Japó i la Història
Ara que també és veritat que el Japó ha demanat perdó pel passat, però casi sempre amb la boca petita. Que ha pagat compensacions, però no ho ha fet de manera suficient ni amb prou dignitat. Algun dia aquest país haurà de fer net, si no, sempre serà objecte del xantatge que els seus veïns li fan a base de fregar-li per la cara els seus deutes amb la Història.