20.4.05

Yasukuni i la premsa

Amb motiu de les manifestacions anti-japoneses a la Xina s'han publicat informacions inacurades:
Primer: S'ha dit que al santuari de Yasukuni hi ha la tomba de Tojo i altres criminals de guerra. Però a Yasukuni no hi ha cap tomba. És un recinte dedicat als milions de japonesos morts a les guerres civils i estrangeres des del 1853. Des del 1945 és una entitat independent del govern. Malauradament, al 1978 es va fer una cerimònia per a incloure les ànimes de 13 criminals de guerra, entre ells Hideki Tojo.
Segon: la guerra amb la Xina es coneix al Japó com "Nichu senso", és a dir, guerra nipo-xinesa, i no com "incident xinès". Potser es confon amb l'anomenat "incident de Manxúria", orquestrat per l'exèrcit nipó per justificar la seva intervenció. "Incident xinès" és un terme que només fa servir gent gran i molt nacionalista.
Tercer: està documentat que els japonesos van cometre atrocitats i van causar moltíssims morts a la Xina, però la xifra de 23 milions que s'ens ha donat com acceptada (i encara més la de 35 oficial a Pequín) és un disbarat.
Hi ha molts motius per criticar l'excesiu poder de la dreta nacionalista al tan poc liberal i democràtic partit de Koizumi; no cal faltar a la veritat dels fets.