23.4.05

Koizumi demana perdó per l'agressió colonial

Mentre un grup de diputats irrita la Xina amb la visita a un santuari
Jordi Juste. Kyoto
El primer ministre japonès, Junichiro Koizumi, va aprofitar ahir el seu discurs en la cimera Àsia-Àfrica, que se celebra a Jakarta, per demanar perdó als seus veïns asiàtics per les accions del Japó abans i durant la segona guerra mundial. "El Japó afronta aquests fets històrics amb esperit d'humilitat. Amb sentiments de profund remordiment i disculpa sincera sempre gravada a la ment, el Japó ha mantingut des del final de la segona guerra mundial la voluntat de no convertir-se mai en una potència militar", va asseverar Koizumi. L'al.locució, inspirada en la que va pronunciar l'any 1995 l'aleshores primer ministre, el socialista Tomiichi Murayama, es va referir de forma general als asiàtics, sense esmentar cap país: "En el passat, el Japó, a través del seu domini colonial i la seva agressió, va causar un enorme dany i sofriment a la població de molts països, especialment a la de les nacions de l'Àsia", va reconèixer el primer ministre nipó.
EL PITJOR MOMENT
No és la primera vegada que Koizumi es disculpa davant els seus veïns: el 2001 ja ho va fer durant una visita a Pequín. No obstant, aquesta vegada la seva declaració té més importància política, ja que es produeix en el pitjor moment de les relacions entre la Xina i el Japó des del restabliment de relacions diplomàtiques el 1972, posat de manifest la setmana passada per les manifestacions antijaponeses a les principals ciutats xineses, en protesta per un manual escolar.En repetides ocasions, Koizumi ha provocat les ires de xinesos i coreans per anar a resar al santuari de Yasukuni, dedicat als més de dos milions de combatents japonesos morts des del 1853, entre ells el general Hideki Tojo i altres criminals de guerra. Ahir, poc abans de l'al.locució de Koizumi a la capital indonèsia, 80 parlamentaris japonesos van acudir a Yasukuni amb motiu de la festivitat de primavera del santuari toquiota. El Ministeri d'Exteriors xinès va expressar el seu "descontentament".
Malgrat tot, els darrers dies els governs dels dos països han fet passos per rebaixar la tensió. Durant tota la setmana, les autoritats xineses han estat advertint la població sobre el mal que fan a la imatge del país les manifestacions contra persones i interessos estrangers. Per part seva, el primer ministro Koizumi va expressar ahir als periodistes la seva voluntat de reunir-se avui dissabte amb el president xinès Hu Jintao. Amb tot, la diplomàcia japonesa donava ahir per fet que Pequín ha de mostrar certa resistència a la reunió Hu-Koizumi per mantenir una imatge de fermesa davant la seva població.
RESURGIMENT DE LA RIVALITAT
Les relacions xino-japoneses han patit un greu deteriorament les últimes setmanes. El motiu declarat pel govern xinès ha estat la no acceptació per part del Japó de les seves responsabilitats pels danys causats en la primera meitat del segle XX als seus veïns. Concretament, la Xina va reaccionar durament a l'aprovació per a ús a les escoles d'un manual d'història que suavitza les atrocitats comeses pels japonesos.
Darrera la polèmica sobre la interpretació de la història hi ha, però, el resurgiment de la rivalitat entre els dos grans gegants de l'Àsia, paradoxalment en el moment en que les seves economies són més dependents una de l'altra. El Japó i la Xina competeixen a l'Àsia i a altres zones del món pel control dels mercats de matèries primeres. En concret, ambdós països es disputen un jaciment de gas que consideren dins la seva zona econòmica exclusiva.
A més, el Japó aspira a ocupar un lloc de membre permanent al Consell de Seguretat de Nacions Unides al mateix temps que solivianta la Xina al recolzar l'status quo a Taiwan (independència de fet), rebre el Dalai Lama i oposar-se a l'aixecament de l'embargament europeu a la venda d'armes a la Xina.