31.3.05

Tàpies torna a Tòquio després de 30 anys d'absència

JORDI JUSTE.KYOTO
Des de dimarts passat fins al 29 de maig es pot veure a Tòquio l'exposició retrospectiva d'Antoni Tàpies, que ja va passar pel Macba, a Barcelona, i que va viatjar a la ciutat mexicana de Guadalajara com a complement a la presència de Catalunya en la Fira del Llibre.Es tracta de 30 pintures i objectes que aborden l'extensa obra de l'artista, amb una especial atenció a la naturalesa material de les seves composicions. Les obres s'exposen com una part del programa d'actes culturals paral.lels a la presència d'Espanya a la Fira Universal Aichi 2005.
La mostra de Tàpies a la capital, quan han passat gairebé 30 anys de la seva exposició anterior, s'allotja al Hara, un museu d'art modern que reuneix una bona col.lecció d'obra japonesa del segle XX i d'artistes de fama mundial, com Calder, Fontana, Liechtenstein, Pollock, Rothko i Warhol. La direcció del museu Hara preveu que passin per les seves sales d'estil Bauhaus unes 10.000 persones.Tàpies, que l'any 1976 va rebre a Tòquio el premi Imperial de pintura, s'ha considerat sempre un estudiós de les cultures xinesa i japonesa, una influència clarament perceptible en una bona part de les seves obres.
Ahir, alguns japonesos que van poder veure l'exposició destacaven l'ús de l'espai i els colors sobris com a elements pròxims a l'estètica del budisme zen.Una percepció comprensible a la vista de pintures com Cercle sobre marró o tenint al cap la irresoluble concepció que té del seu treball tan d'acord amb el pensament oriental. En el material promocional del museu Hara es recorda que en la seva joventut el pintor català va quedar impressionat per la lectura del Llibre del te, el clàssic d'Okakura Tenshin, cosa que el va portar a estudiar el zen i la religió i filosofia de l'extrem Orient.
Noticia publicada a la pàgina 69 de l'edició de 3/31/2005 de El Periódico