2.3.08

Alarma al Japó per la troballa de pesticides prohibits al menjar xinès

1/3/2008 ALERTA ALIMENTÀRIA A L'ÀSIA Compte amb el rotlle tòxic
Gyoza, crestes xineses. Foto: JORDI JUSTE
JORDI JUSTE.KYOTO
La setmana passada es va saber que restes de l'insecticida phorate, prohibit al Japó, havien estat trobades en rotlles d'espàrrecs congelats produïts a la Xina. L'anunci segueix a la troballa del pesticida methamidophos en un paquet de nikuman, panets xinesos farcits de carn, congelats i importats també de la Xina. Aquests dos casos són els últims d'un seguit que ha des- encadenat l'alerta entre els japonesos. Els mitjans de comunicació publiquen cada dia notícies relacionades amb la falta de fiabilitat dels aliments xinesos i la majoria de les escoles del país han eliminat dels seus menús els plats que contenen ingredients importats del país veí.

Fa uns quants dies va arribar a Tòquio un equip de la policia xinesa per intercanviar informació amb els seus col.legues japonesos sobre el cas més greu, en què 10 persones van patir símptomes d'intoxicació després d'haver consumit gyoza (crestes xineses) produïdes a la província xinesa de Hebei i envasades en paquets en què també es van trobar restes de methamidophos. Les autoritats japoneses creuen molt improbable que la contaminació es produís al Japó, i per això les sospites apunten a la planta productora. Els investigadors xinesos sostenen just el contrari: que les possibilitats de contaminació durant el procés de producció són molt escasses, que no es pot determinar que els pesticides siguin els que s'usen a la Xina i que és possible que s'hagin introduït des de fora de les bosses.

En tot cas, la col.laboració policial no té precedents i demostra la gravetat de l'assumpte i de la bona però fràgil sintonia entre Pequín i Tòquio. "La desconfiança dels consumidors japonesos en els productes xinesos s'estendrà més, mentre que els ciutadans xinesos augmentaran el seu empipament amb el Japó perquè creuran que el Japó està acusant falsament la Xina de negligència. Aquesta situació, si es gestiona incorrectament, podria perjudicar greument les relacions bilaterals", alertava el diari japonès Asahi Shimbun en un editorial.

Durant els últims anys no han parat d'augmentar al Japó les importacions de productes alimentaris xinesos, fins a l'extrem que de vegades és difícil trobar als supermercats congelats o alguns tipus de verdures que no vinguin de la Xina. En alguns casos es tracta d'aliments amb un origen molt més llunyà, però que passen pel país veí per ser processats i envasats pels seus baixos costos de producció. Un exemple d'això és el verat pescat i congelat a Dinamarca, adobat a Shandong i comercialitzat al Japó, en què també la setmana passada es van trobar restes del pesticida dichlorvos.

Lletra menuda
La cuina xinesa forma part de la dieta habitual de molts japonesos. Les crestes, els panets farcits de carn i els fideus xinesos són plats comuns a les taules japoneses, i de restaurants de menjar xinès, majoritàriament regentats per japonesos, n'hi ha pràcticament a cada cantonada. Els productes alimentaris que arriben de la Xina no es limiten a elements de la seva gastronomia, sinó que inclouen fins i tot productes típics japonesos en què s'ha de llegir l'origen escrit en lletra molt petita als paquets on estan envasats. Encara que no hi ha dades econòmiques concretes sobre com està afectant l'actual pànic, als supermercats es pot apreciar un marcat descens de la venda de congelats.

"Quan es va saber això de les crestes em vaig espantar i vaig anar al súper a tornar-ne unes que tenia al congelador. Ara no vull comprar productes xinesos, però tampoc de congelats, encara que siguin japonesos, perquè no me'n refio. He llançat tots els congelats que tenia i de moment ho faig tot jo amb ingredients frescos", explica Sayoko, una mestressa de casa de Kyoto.

Porc per vacaL'actual histèria pel menjar importat de la Xina es produeix just després d'una successió d'escàndols relacionats amb productes alimentaris japonesos. En un dels més sonats es va descobrir que una empresa comercialitzava una barreja de carn picada de porc i vaca com si fos només d'aquest últim animal. Altres van afectar l'etiquetatge de productes: se substituïa l'origen real per indicar-ne un altre de més prestigi, o es corregia la data per poder revendre'ls un cop ja estaven caducats.

Aquests casos i la ineptitud de les autoritats per fer-hi front han sembrat la desconfiança entre els consumidors japonesos, que ara concentren els seus temors en les importacions xineses.
Restaurant xinès de la cadena Ohshoh, a la ciutat japonesa de Kyoto. Foto: JORDI JUSTE"