12.4.07

La Xina i el Japó trenquen el gel a Tòquio


El primer ministre xinès, Wen Jiabao inicia una visita de tres dies

Abe convida al president xinès Hu Jintao a visitar Japó l'any que ve

Jordi Juste

El primer ministre xinès, Wen Jiabao, va iniciar ahir una visita de tres dies al Japó amb una reunió amb el seu homòleg japonès, Shinzo Abe, després de la qual es va fer públic un comunicat conjunt que més que resultats concrets mostra la voluntat de les dues potències asiàtiques de millorar les seves relacions en àrees com la cooperació econòmica, el medi ambient, la interpretació de la història i la resolució de problemes que afecten al seu veí comú, Corea del Nord. “Ambdós països donen suport el desenvolupament pacífic de l'altre i reforçaran la seva confiança política”, diu el comunicat conjunt. Abans de sortir de Pequín, Wen va resumir l'objectiu de la seva visita al Japó, la primera d'un cap de govern xinès en més de sis anys, explicant que la feia amb l'esperança de “trencar el gel”.

Les relacions entre la Xina i el Japó s'havien deteriorat seriosament durant els cinc anys de govern de Junichiro Koizumi, tant per raons simbòliques com per la seva rivalitat estratègica. La Xina va reaccionar amb protestes i suspensió de les reunions polítiques al més alt nivell a les visites anuals de Koizumi al santuari sintoísta de Yasukuni, on es ret homenatge a milions de japonesos morts en diverses guerres i a 14 criminals de la segona guerra mundial, contesa que va posar fi a la sagnant ocupació nipona de la Xina. Per altra banda, en els últims anys, l'accelerat creixement econòmic xinès ha posat de manifest la rivalitat entre els dos països per l'accés a matèries primeres, que s'ha concretat en el contenciós pel desenvolupament, per part de la Xina, de camps d'extracció de gas en una zona marítima al sud-oest del Japó que ambdós països reclamen com seva.

Després de la seva arribada a la prefectura del govern, al setembre passat, Abe va escollir Pequín com la seva primera destinació en el que es va interpretar com un senyal clar de la seva voluntat de refer els ponts trencats per Koizumi. Abe, que va arribar al càrrec amb fama de ser més nacionalista que el seu predecessor, no ha volgut declarar obertament la seva renúncia a visitar Yasukuni, però sembla difícil que ara llenci per la borda la millora de les relacions amb la Xina, l'èxit més gran de la seva Administració fins al moment.

Interdependència econòmica

La ironia és que la suspensió de relacions diplomàtiques al més alt nivell durant el govern de Koizumi es va produir al mateix temps que quedava definitivament provada la creixent relació econòmica entre el Japó i la Xina. La República Popular és el segon client del Japó i va camí de convertir-se en el primer, desbancant als Estats Units. Per la seva banda, per a la Xina el seu veí de l'est segueix sent un mercat important i una abundant font d'inversions, amb desenes de milers d'empreses nipones intaladas en sòl xinès.

Entre els pocs resultats concrets de la reunió d'ahir està la confirmació de la represa de les exportacions d'arròs japonès a la Xina, un assumpte que no deixa de ser simbòlic, ja que la Xina és autosuficient en aquest producte bàsic de la seva dieta però compta amb una creixent classe mitjana a la qual els agricultors japonesos esperen vendre una part de la seva producció de qualitat alta.

En un altre dels grans assumptes compartits, el medi ambient, el Japó, país amb un alt grau de eficencia energètica, es va comprometre a ajudar a la Xina a reduir les seves emissions de gasos que produïxen l'efecte hivernacle.

Demà Wen Jiabao farà una alocución en el parlament japonès, es reunirà amb líders empresarials japonesos i serà rebut per l'emperador Akihito. El divendres es desplaçarà fins a Kyoto, on visitarà la universitat Ritsumeikan abans de regressar a Pequín des de Osaka.