29.4.07

Preparats per al milió d'estrangers

28/4/2007 CRÒNICA DES DE NARA// JORDI JUSTE
La ciutat de Nara, que va ser la primera gran capital del Japó, entre els anys 710 i 784, alberga nombrosos tresors històrics i artístics, entre els quals es compten set llocs inclosos en la llista de patrimoni de la humanitat de la Unesco. Per això, i per la seva gran bellesa natural, molts estrangers de visita al país s'escapen com a mínim un dia des de la veïna Kyoto. Segons dades del Govern provincial, uns 300.000 visiten Nara cada any. Ara les autoritats locals estan aplicant un pla per poder arribar al milió de visitants d'ultramar coincidint amb el 1.300 aniversari de la seva fundació, que es compleix l'any 2010.
Nara va ser establerta seguint el model de la ciutat xinesa de Chang'an (l'actual Xi'an) i hi van florir durant els 74 anys de capitalitat els temples budistes i els santuaris sintoistes, com el Todaiji, que alberga la imatge del gran Buda Vairocana, i Kasuga Taisha, el santuari al qual s'accedeix per un camí escortat per milers de toro, els grans llums que semblen guardians de pedra. Els dos recintes són el recordatori de l'enorme influència que la religió exercia a la cort de Nara, cosa que va impulsar l'emperador Kammu a traslladar la capital a Kyoto a finals de segle VIII.
La pèrdua de la capitalitat va suposar una relativa decadència política i econòmica de la ciutat, però Nara es va mantenir al llarg dels segles com un important centre de poder polític i religiós, gràcies en part als seus monjos guerrers, i va ser també centre cultural. Ja al Japó contemporani, la seva proximitat a Osaka i a Kyoto li ha permès desenvolupar-se fonamentalment com una ciutat residencial i mantenir-se com un importantíssim centre d'atracció de turistes nacionals, especialment durant la primavera i la tardor i per a la celebració de dates importants com l'Any Nou o, a l'estiu, el Bon, que és la festivitat budista dels difunts. Molts turistes visiten a més a més el Museu Nacional, un dels quatre amb què compta el Japó, on es guarden nombroses peces d'art religiós.
A part de les ruïnes històriques, els grans monuments arquitectònics i els centres de culte, un dels principals atractius de Nara són els més de mil cérvols que campen lliurement per l'enorme parc, que s'estén per més de 500 hectàrees, des de l'estació central del ferrocarril fins a passar el Todaiji i Kasuga Taisha. Una de les activitats gairebé obligades a l'antiga capital és donar-los per menjar les tradicionals galetes sembe, que es venen a les nombroses parades de records. Els cérvols són els senyors de la fauna de Nara gràcies a la seva condició d'animal totèmic de la ciutat, degut a la llegenda que diu que el déu protector Takemikasuchi hi va arribar muntat en un de color blanc.
Nara és una ciutat amb moltíssims atractius i amb turistes de sobres, però sembla haver sucumbit a l'obsessió generalitzada per augmentar el nombre de visitants. Per aconseguir-ho, ja s'ha començat a preparar prenent mesures com la formació de guies voluntaris, aprofitant sobretot que compta amb una creixent proporció de jubilats entre els seus gairebé 400.000 habitants.