12.4.07

El Gran Sasuke cau per KO


12/4/2007 CANDIDATS 'FREAKS' A LES ELECCIONS LOCALS NIPONES

• Un lluitador emmascarat, un anarquista begut i un inventor fracassen en l'intent de ser elegits governadors al Japó
• Les seves extravagàncies van donar color als comicis
JORDI JUSTE.OSAKA
El Gran Sasuke, el campió de lluita lliure que no s'havia tret ni una sola vegada la màscara a l'assemblea provincial des que el 2003 va ser elegit diputat, no serà el pròxim governador d'Iwate, la província del nord del Japó en què es presentava com a independent a les eleccions locals de diumenge passat. En lloc seu, qui manarà a Iwate serà Takuya Tasso, el candidat del Minshuto (Partit Democràtic del Japó), la principal formació de l'oposició. "És la derrota més gran, el pitjor fracàs de la meva vida", va admetre El Gran Sasuke, que va explicar que reprendrà la carrera al ring però que no descarta concórrer a les eleccions al Senat, programades per al juliol.

El lluitador emmascarat d'Iwate no ha estat l'única nota de color d'aquestes eleccions al Japó. La llista de candidats condemnats a aparèixer davant del públic, al costat de Sasuke, com a buscadors de la notorietat pura i dura inclou, entre altres, una endevina professional, un anarquista begut, un arquitecte excèntric i també un inventor.

L'endevina feminista

Kumiko Uchikawa, de 49 anys, l'única dona entre els 13 candidats a governador de Tòquio, és especialista a endevinar el futur mitjançant la geomància, ha publicat més de 20 llibres i diu que va endevinar la caiguda del Govern de Morihiro Hosakawa el 1994. En aquestes eleccions no era necessari tenir dots de vident per saber que estava condemnada al fracàs, de manera que el seu objectiu declarat no era la victòria sinó representar el punt de vista femení. "No m'hauria pres la molèstia si més dones s'hi haguessin presentat o si un candidat masculí s'hagués compromès a nomenar dones per a càrrecs importants", va declarar.

Koichi Toyama, de 36 anys, es presentava com un revolucionari amb l'objectiu d'animar la població a rebel.lar-se contra el Govern. Durant la campanya començava les seves al.locucions bevent cervesa i invitant els assistents a anar a la botiga més pròxima a proveir-se d'alguna beguda alcohòlica. "Ara començarem la sessió de beguda com de costum. Però segons la llei electoral em sembla que no els puc invitar", va dir per començar un dels seus mítings, segons recollia el diari Asahi Shimbun.

Una de les candidatures sorpresa va ser la de l'arquitecte Kisho Kurokawa, que durant les setmanes prèvies a les eleccions ja havia aconseguit una gran presència pública a l'inaugurar-se al centre de Tòquio la seva obra més recent, l'espectacular Centre Nacional d'Art. Kurokawa, que té 72 anys, és un personatge fàcilment identificable pel seu rostre esquelètic, la melena lleonina, el somriure permanent i també el seu amanerament expressiu.

L'escut antimíssils

Si els anteriors candidats destacaven sobretot per les seves característiques personals o per la seva manera de fer campanya, Yoshiro Nakamatsu, un inventor de 72 anys conegut com a Doctor Nakamats, també destacava per alguna de les seves promeses, com ara la de crear un sistema perquè els míssils llançats sobre Tòquio donessin la volta i tornessin al seu lloc d'origen. Al preguntar-li com ho aconseguiria, Nakamats va dir: "No els puc donar una resposta senzilla".Cap d'aquests candidats curiosos va aconseguir emular el còmic Sonomanma Higashi --el Junior de Humor amarillo--, elegit al gener governador de Miyazaki.

En general, van triomfar la majoria dels aspirants a la reelecció, entre els quals destaca el governador de Tòquio, l'escriptor nacionalista Shintaro Ishihara, que va celebrar la seva tercera victòria consecutiva renovant el seu desig que Tòquio sigui la seu dels Jocs Olímpics del 2016, als qual també aspira Madrid. Ishihara es presentava com a independent però amb el suport del Partit Liberal Democràtic (PLD) del primer ministre Shinzo Abe, clar guanyador dels comicis. Els candidats freaks s'hauran d'esperar.