17.11.06

Japó legisla el patriotisme a l'escola


Kyoto. Jordi Juste

El ple de la Cambra baixa del Parlament japonès va aprovar ahir la reforma de la Llei Bàsica d'Educació, que insta els professors a ensenyar als seus alumnes a ?respectar la tradició i la cultura i estimar la nació i la pàtria?. L'aprovació es va fer amb els vots dels governamentals Partit Liberal Democràtic (PLD) i Nou Komeito, i amb els escons dels partits de l'oposició buits en senyal de protesta. Ara el projecte passarà al Senat, on PLD i Komeito també conten amb la majoria absoluta.

El projecte ha generat nombroses crítiques i dubtes entre els professors sobre la possibilitat d'ensenyar l'amor a la pàtria, el que ha dut al govern a intentar rebaixar el to en les seves explicacions sobre els objectius de la nova llei. ?No s'avaluarà si els nens tenen o no sentiment patriòtic, però sí si han estudiat i investigat suficientment sobre les tradicions i la cultura del país? va declarar el primer ministre, Shinzo Abe.

Amb la seva absència durant la votació, el Partit Democràtic del Japó (PDJ) i els partits Comunista i Socialista protesten pel que consideren una actitud prepotent de la majoria al no voler allargar les deliberacions per a discutir els diversos problemes que afligeixen les escoles japoneses, com la plaga de suïcidis per assetjament escolar. L'oposició també denuncia l'irregular procés d'informació del projecte. En els últims dies s'ha sabut que les reunions públiques de membres del govern amb ciutadans, suposadament per a conèixer les seves inquietuds sobre l'educació, havien estat minuciosament assajades, amb individus pagats preparats per a fer justament les preguntes i comentaris que interessaven a les autoritats.

L'assumpte més polèmic de la nova llei, que suposa la reforma de l'aprovada en 1947, encara sota l'ocupació aliada que va seguir a la segona guerra mundial, és l'ús de l'escola per a la promoció del patriotisme. Els crítics veuen en això un nou pas en el camí de tornada al nacionalisme d'Estat que tant sofriment va causar a l'Àsia en la primera meitat del segle XX. En la mateixa línia de promoció de l'amor a la pàtria estarien les lleis aprovades durant el govern de Junichiro Koizumi per legalitzar el hinomaru i el kimigayo com bandera i himne nacionals i el projecte del nou primer ministre, Shinzo Abe, d'una nova constitució que elimini la declaració pacifista i converteixi les Forces d'Autodefensa en un exèrcit normal.

Comunistes i socialistes s'oposen tant al patriotisme a l'escola com a la reforma constitucional i a l'ús de símbols que recorden el nefast passat imperialista del país. No obstant això, el PDJ proposava un projecte de llei alternatiu que, tocant al patriotisme, distava poc de l'aprovat ahir per la majoria, el que ha dut a alguns crítics a relacionar l'actitud del principal partit de l'oposició amb l'elecció aquest cap de setmana del governador d'Okinawa, on el seu candidat té possibilitats de vèncer sobre el del PLD.