10.10.07

El Japó no perd els papers

7/10/2007 EFECTES DEL DESENVOLUPAMENT INDUSTRIAL A L'ÀSIA
• El preu del cartró i del paper usats per a reciclatge es dispara i creixen els robatoris i la competència entre els recol.lectors
• La causa és la creixent demanda de la Xina
JORDI JUSTE.KYOTO
L'escassetat de paper per reciclar, provocada per l'augment de la demanda a la Xina, ha fet que el seu preu es dispari al Japó i que s'intensifiqui la competència entre els recol.lectors per arribar els primers als punts de recollida. En diferents llocs del país s'han produït robatoris de paper usat i a Tòquio diversos districtes ja han denunciat empreses privades per recollir-lo sense comptar amb l'autorització municipal, una falta per la qual s'enfronten a multes de 200.000 iens (uns 1.300 euros).
En general, la competència ha fet augmentar considerablement la freqüència de les visites dels recol.lectors, tant dels que compten amb autorització oficial com dels considerats pirates.
Per la seva part, alguns industrials s'han queixat que ara les autoritats municipals vulguin limitar una activitat que porten a terme des de fa temps. "Se'ns podrà mirar com lladres per fer el que hem fet durant tant de temps. Però bé hem de guanyar-nos la vida", va declarar recentment al rotatiu Asahi Shimbun Masamitsu Matsuzawa, president i fundador, fa 40 anys, d'una petita companyia que avui opera amb més de 125 camions de recollida.
Grans consumidors
Darrere de l'actual lluita per obtenir les preades escombraries hi ha la voracitat paperera de la indústria i els consumidors japonesos i el sorgiment econòmic xinès, que ha provocat que una part important del paper viatgi ara al país veí per ser reciclat amb uns costos molt més baixos que els japonesos gràcies a l'enorme diferència en salaris i protecció del medi ambient.
El Japó és el quart consumidor mundial de paper per habitant, al darrere dels Estats Units, Finlàndia i Suècia. Cada japonès consumeix prop de 250 quilos de paper a l'any, 77 més que els espanyols i gairebé 200 per sobre de la mitjana mundial per persona, que és de 56. Per explicar aquesta considerable diferència en consum de paper s'han de tenir en compte dades com per exemple la circulació de la premsa, que al Japó arriba als 70 milions d'exemplars diaris, així com hàbits comercials com és ara embolicar els diferents productes amb diverses capes de paper i pràctiques domèstiques com el gran ús de tovallons i mocadors d'un sol ús.
Pel que fa a la Xina, les dades actualment disponibles indiquen un consum de 42 quilos de paper per persona i any, i per això s'espera que en el transcurs de les pròximes dècades la demanda de paper no faci més que créixer i afegeixi encara més pressió sobre el mercat japonès de paper usat per reciclar.
Alça dels costos
De moment, la indústria s'ha vist obligada a augmentar el preu que paga als recol.lectors de paper fins als 13 iens (uns 8 cèntims d'euro aproximadament) per quilo, el doble que fa cinc anys. "Si no augmentem el preu de compra no podem garantir-nos prou paper usat", va declarar Shoichiro Suzuki, que és el president de la patronal Japan Paper Asociation.
Paral.lelament a l'augment de la demanda de paper usat, ha sorgit en el si del Govern japonès una pugna entre els partidaris de promoure el reciclatge a ultrança i els que defensen la necessitat de combinar-lo amb l'ús de la fusta obtinguda en la neteja de boscos. Des de l'any 2001, el 100% del paper que es fa servir a les copiadores d'oficines governamentals nipones ha de ser obligatòriament reciclat. Però ara l'Agència Forestal defensa la necessitat de donar una sortida als més de 8 milions de tones de fusta provinent de la neteja de boscos que continuen apilades sense ús i garantir d'aquesta manera la viabilitat d'una pràctica vital per prevenir incendis, riuades i esllavissades de terra.

Per la seva part, el Ministeri de Medi Ambient s'oposa rotundament a relaxar una mesura que considera absolutament emblemàtica de la seva política de promoció del reciclatge. "La regla del 100% té com a objectiu millorar el medi ambient amb diner públic. Reconsiderar-la seria una retirada de tot el sistema. No ho podem fer tan fàcilment", va assegurar recentment un representant de Medi Ambient.