28.5.07

L'estafa de la soja




28/5/2007 CONSEQÜÈNCIES DE LA MANIPULACIÓ PUBLICITÀRIA

• La utilització de proves falses a la televisió per animar al consum d'un aprimador desencadena un escàndol al Japó
Sessió parlamentària Els diputats japonesos debatran molt aviat la proposta governamental.
JORDI JUSTE.KYOTO
El Ministeri de Comunicacions del Japó acaba d'anunciar la presentació al Parlament d'una llei que li donarà més autoritat per controlar el contingut dels programes de les televisions públiques i privades. Amb la nova norma, el ministeri podrà actuar amb més rigor sobre les cadenes que emetin programes que afectin negativament la vida quotidiana de les persones mitjançant l'emissió d'informacions falses.La mesura s'ha adoptat com a conseqüència de l'escàndol generat al descobrir-se que un programa de televisió havia utilitzat repetidament dades falses per presentar pràctiques alimentàries suposadament saludables, entre elles la ingestió abundant de soja fermentada.
Efectes saludables
El 7 de gener passat, el programa Hakkutsu! Aruaru, Daijiten-2 (Troballa! Existeix, Gran Enciclopèdia-2), de Kansai TV (KTV) i Fuji TV, va emetre un reportatge que pretenia demostrar el poder aprimador del natto (soja fermentada), un menjar amb uns efectes saludables que es coneixen al Japó des de fa segles. Segons el programa, prendre dues racions de natto cada dia durant dues setmanes va permetre a vuit persones perdre més de tres quilos, gràcies a la capacitat de les isoflavones per potenciar l'hormona DHEA.
L'espai va tenir una audiència aproximada del 17% i va provocar, des del matí següent, una allau de compradors als supermercats, que van quedar desproveïts durant gairebé una setmana. Els productors de natto, desbordats per la demanda i incapaços de satisfer-la immediatament --el procés d'elaboració dura quatre dies--, van publicar anuncis a tota pàgina als principals diaris nacionals en què demanaven perdó als consumidors.Una setmana després, els que van haver de disculpar-se van ser els responsables de KTV, perquè es va saber que els productors del programa havien utilitzat dades falses i havien inclòs declaracions en anglès d'un científic nord-americà, que explicava els beneficis del natto per a la digestió, amb uns subtítols japonesos en què les seves paraules es transformaven en defensa de la capacitat de la soja fermentada.
Confiança danyada
"Ens sentim enormement compungits per haver danyat la confiança dels espectadors al produir un programa amb un contingut que no es basava en fets", es va disculpar el president de la cadena, Soichiro Chigusa, abans d'anunciar la suspensió de Hakkutsu!. Posteriorment, s'ha sabut que el programa havia falsificat, en altres entregues, dades i declaracions de científics per corroborar "troballes" com les propietats aprimadores de la sopa de miso o l'efecte somnífer de l'enciam.
L'engany del natto va ser el gran tema de debat durant diversos dies als mitjans de comunicació japonesos. El diari Asahi Shimbun li va dedicar un dels seus editorials."Com a entitats públiques amb una forta responsabilitat social, les emissores haurien de ser més sensibles sobre el que emeten. Els espectadors, per la seva part, han de ser més savis, no empassar-se qualsevol informació que els posin", deia el rotatiu.
Al marge de la gran influència de la televisió, el cas ha posat en relleu la pèrdua de control de les cadenes sobre els continguts dels programes que emeten. En concret, Hakkutsu! va ser contractat per KTV a una productora de televisió que al seu torn el va subcontractar a una empresa més petita.Complement o gasòfiaUna vegada descobert l'ús de dades falses en el programa, les vendes de natto han tornat als seus paràmetres habituals. Per a molts ciutadans japonesos, segueix sent un complement indispensable per a l'arròs de l'esmorzar i per a altres no ha deixat mai de ser una gasòfia.
Fet a base de mongetes de soja fermentades, la seva consistència enganxosa i la seva olor, semblant a la del formatge Cabrales, converteixen el natto en el motiu de disputa entre els que el valoren com a font de gustos i saludable de proteïnes vegetals i els que no el poden suportar.