16.5.07

El Japó fa un altre pas per reformar la Constitució pacifista


15/5/2007 LLEI DE REFERÈNDUM
JORDI JUSTE KYOTO
El Senat japonès va aprovar ahir la llei de referèndum, un pas més cap a l'objectiu de reformar la Constitució pacifista, imposada pels Estats Units el 1947. D'aquesta manera, es compleixen les paraules pronunciades el setembre passat pel primer ministre, Shinzo Abe, quan va succeir en el càrrec Junichiro Koizumi. Abe va afegir ahir que aquest assumpte marcarà, a partir d'ara, l'agenda política. "En les pròximes eleccions al Senat volem dir-los als votants que hem estat treballant en el projecte de nova Constitució", va declarar el primer ministre.

La norma sobre consultes populars va passar el tràmit gràcies a la còmoda majoria que té a les dues cambres de la Dieta la coalició formada entre el Partit Liberal Democràtic d'Abe i el petit partit budista Nou Komeito. Aquest acord va permetre a l'abril l'aprovació a la Cambra de Representants.REFORÇ MILITAREl punt més controvertit de la reforma constitucional és l'article 9 de la llei orgànica, que assenyalava que el Japó renunciava a l'ús de la guerra per solucionar qualsevol tipus de conflicte i establia que no tindria forces armades. Fins ara, s'ha fet una interpretació laxa de la norma.

Molt aviat, EUA es va adonar que necessitava que el Japó fos capaç de defensar-se sol d'una eventual agressió soviètica o xinesa. Per això, els nord-americans van permetre la creació de les anomenades Forces d'Autodefensa, que en realitat són tres exèrcits molt ben dotats, encara que amb certes limitacions tècniques que els fan poc capaços davant una hipotètica missió d'atac fora de l'arxipèlag.