16.2.07

Un suïcidi segella la pau en el si de la màfia japonesa


16/2/2007 SUCCESSOS
• Un cap del segon grup 'yakuza' del país és trobat mort al seu pis de Tòquio
• Els últims dies s'havia intensificat la lluita pel control de les activitats il.legals
JORDI JUSTE
El cap d'un important grup de la yakuza, la màfia japonesa, va ser trobat mort ahir al matí al seu apartament de Tòquio, en el que sembla tractar-se d'un suïcidi. Kazuyoshi Kudo, de 70 anys, era dirigent de la Kokusui-kai, que representa a Tòquio la Yamaguchi-gumi, la segona organització criminal més important del Japó, un grup que té la base principal a Kobe (oest del país) i que els últims mesos s'ha vist involucrat en diversos incidents amb la seva principal rival, la Sumiyoshi-kai, pel control de la capital.

La guerra entre bandes va tenir el seu punt àlgid el 5 de febrer passat amb l'assassinat a trets, a les deu del matí i al mig del carrer del centre de Tòquio, de Ryoichi Sugiura, de 43 anys i cap de la Kobayashi-kai, afiliada a la Sumiyoshi-kai. Durant tota la setmana passada, van tenir lloc diversos tirotejos entre membres de les organitzacions rivals, també a Tòquio. No obstant, els últims dies havien aparegut informacions que apuntaven a un acord per posar fi a les hostilitats, iniciades per aconseguir el control de les activitats il.legals al barri de Roppongi, una de les zones d'entreteniment de la capital japonesa.

REPARTIMENT DEL NEGOCI

Segons va publicar fa uns dies el diari Asahi Shimbun, dijous passat, dirigents de la Yamaguchi-gumi i de la Sumiyoshi-kai es van reunir per aclarir els termes del repartiment del negoci de protecció a Roppongi. "El pacte original establia el pagament mensual d'un percentatge dels beneficis a la Kokusui-kai, però últimament es feien entregues úniques de sumes, encara que només durant les èpoques tradicionals de regals, a l'estiu i final d'any", segons va explicar una font de la policia a l'Asahi Shimbun. En la reunió amb la Sumiyoshi-kai, els caps de la Yamaguchi-gumi haurien admès la responsabilitat dels seus afiliats en l'assassinat de Sugiura i, en conseqüència, haurien acceptat el pagament d'una indemnització.

DISCIPLINA INTERNA

El suïcidi d'ahir podria ser part de l'acord entre bandes criminals o un acte d'assumpció de responsabilitat per part del cap de la Kobayashi-kai davant els seus superiors de la Yamaguchi-gumi. De fet, els diferents grups de la yakuza es caracteritzen per una forta disciplina interna i per mostres de fidelitat i contrició en forma de sacrificis, com per exemple tallar-se parts dels dits.Fins a dates recents, la Yamaguchi-gumi s'havia mantingut en el seu feu de l'oest del Japó, però el 2005 va arribar a un acord d'afiliació amb la Kokusai-kai i va començar a exigir una part més elevada dels ingressos per les activitats criminals a Tòquio i uns pagaments més regulars. Per la seva part, la Sumiyoshi-kai i altres grups de la zona de Tòquio veuen amb gran recel els intents de la Yamaguchi-gumi per establir-se a la seva regió.