26.2.07

Arquitectes sota sospita


26/2/2007 OBSESSIÓ PER LA SEGURETAT AL JAPÓ
• El Govern japonès obliga a tancar dos hotels de Kyoto perquè van ser edificats amb informes antisísmics falsos
• El país registra cada any més de 1.000 terratrèmols
JORDI JUSTE.KYOTO
El 5 de febrer, la cadena hotelera Apa Hotel Group va suspendre l'activitat en nou dels seus establiments a causa de la preocupació existent sobre la seguretat dels edificis. El tancament es va produir 10 dies després que dos dels hotels de la cadena, a la ciutat de Kyoto, fossin obligats a evacuar els seus hostes després que es descobrís que havien estat construïts utilitzant informes de resistència antisísmica falsificats. Els projectes de construcció eren de Mitsuo Mizuochi, un dels 2.500 arquitectes reconeguts al Japó com a experts en el càlcul d'estructures, circumstància que va afegir preocupació en un país obsessionat amb els terratrèmols.

Més condemnes

Els problemes d'Apa Hotel es van conèixer només un mes després de la condemna a cinc anys de presó de l'exarquitecte Hidetsugu Aneha per falsificació de dades antisísmiques en els projectes de quatre blocs de pisos i dos hotels. El frau va afectar centenars de propietaris, que van veure com els seus apartaments eren declarats inhabitables. Tant Aneha com els responsables de la immobiliària, la constructora i l'empresa autoritzada per revisar la construcció, van declarar davant d'una comissió parlamentària en sessions televisades, seguides com la gran notícia del país durant setmanes.

Després de la condemna es van repetir les crítiques a l'Administració. "Va ser la política desreguladora del Govern, permetent a agències privades certificar els dissenys d'edificis des del 1999, el que va induir el dissenyador a abusar de la seva especial destresa", va acusar el diari Japan Times en un editorial.Segons el Ministeri d'Infraestructures, els dos hotels de Kyoto tenen una resistència antisísmica que no arriba al 80% de l'exigida. Al juny, el ministeri va descobrir alteracions en diversos projectes de Mizuochi en altres províncies, i va ordenar la investigació de 42 construccions en què havia participat. Entre aquestes hi havia els dos hotels Apa, que presentaven inconsistències i alteracions en la documentació. En concret, el resultat de la resistència, obtingut per ordinador, havia estat corregit amb un processador de textos. Mizouchi va reconèixer que era l'autor d'aquests canvis, però va dir que els va introduir després de recalcular a mà les estructures. "Els ordinadors no són correctes al 100%. Hi pot haver virus i altres problemes amb el software", es va justificar l'arquitecte.

El Japó es troba a la confluència de tres plaques tectòniques, una circumstància que provoca que es registrin més de 1.000 sismes cada any i que no siguin estranys els terratrèmols de més de quatre graus en l'escala de Richter. Al llarg de la seva història, el país ha patit grans terratrèmols, com per exemple el de Kanto, que va matar 140.000 persones el 1923, o el de Hanshin, que va causar més de 6.000 morts el 1995.

Com afrontar sismes

Els terratrèmols són presents en la vida dels japonesos en forma de constants recordatoris sobre la necessitat d'estar preparats per afrontar-los. A tot el país hi ha mapes amb zones designades per a l'evacuació, freqüentment es fan assajos i, quan hi ha un tremolor apreciable, immediatament apareixen alertes en sobreimpressió a tots els canals de televisió. Per aquest motiu, qualsevol dubte sobre la resistència dels edificis als terratrèmols crea l'alerta.

Malgrat l'obsessió per la seguretat, un estudi recent del diari Asahi afirma que només un 20% dels edificis construïts amb normes anteriors a la reforma que es va fer el 1981 han estat revisats. Segons els funcionaris encarregats de les inspeccions, a vegades s'enfronten a propietaris temorosos que el valor dels seus béns es desplomi si s'hi troben deficiències.

En el terratrèmol del 1995, gran part dels edificis que van cedir al sisme havien estat construïts segons les normes antigues. El 2005, els blocs aixecats segons aquestes normes encara eren gairebé una quarta part del total del país. I, més preocupant encara, el desembre del 2006, una investigació va revelar que un de cada 14 edificis de 10 o més pisos revisats no complia els paràmetres mínims de seguretat.