8.10.13

El Japó, oportunitat de benchmarking


El Japó és una oportunitat excel·lent de benchmarking per a les empreses: si aconseguim arribar-hi, estarem preparats per a entrar en altres mercats. És el més destacable del que ha dit Amadeo Jensana, director d'Economia i Empresa de Casa Àsia en la presentació de l'esmorzar de treball sobre el Japó que ha tingut lloc a la seu d'Acció (Agència per a la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat) a Barcelona.
Jensana ha explicat que el japonès és un mercat exigent, selectiu i competitu on les relacions humanes i la lleialtat continuen essent elements indispensables per al bon desenvolupament dels negocis i on en els darrers temps s'ha pal·liat l'efecte perniciós que tenien la lentitud en la presa de les decsisions i l'excesiu pes de la jerarquia.
Una oportunitat: les energies renovables
Per part seva, Yoshiyuki Iwahashi, director del centre de promoció de negocis d'Acció a Tòquio, ha repassat la situació de l'economia japonesa i el present i expectatives de les empreses catalanes al país. Iwahashi ha lloat la política econòmica del govern de Shinzo Abe i ha donat el que per a ell són les claus per a tenir èxit en els negocis al Japó: treballar bé, tenir perserverança i paciència, i donar molta importància a la comunicació. Entre els sectors amb més oportunitats a curt i mitjà termini, ha destacat les energies renovables.
També ha parlat del bon moment que viuen les energies verdes al Japó José Ricardo Mañueco, de l'oficina de Madrid de JETRO (Japan External Trade Organization). Aquest organisme oficial no nomès promou les exportacions japoneses sinó que també ajuda les empreses estrangeres que volen fer negocis al Japó.
Ha acabat les presentacions Raul Rienda, de l'empresa CONCOM, que ha explicat com estan posant en marxa un projecte de generació d'energia fotovoltaica al Japó amb l'ajuda d'Acció. Rienda ha remarcat amb la seva experiència concreta la gran importància de la feina ben feta, la paciència i la comunicació personal per a tenir èxit a l'hora de fer negocis amb japonesos.
En el torn de preguntes, hi ha hagut una intervenció d'un dels assistents a l'acte que ha lloat el Japó com el país més avançat del món “en tot”. A l'hora de concretar, ha parlat de la netedat ("no hi vaig trobar un paper a terra en quinze dies") i la seguretat ciutadana, i ha demanat a Iwahashi que digués què podem aprendre dels japonesos. Amb molt bon criteri, el delegat d'Acció a Tòquio ha dit que podem aprendre la gran dedicació de temps dels japonesos a allò que els interessa, però també ha volgut aclarir que, en termes generals, la qualitat de vida és superior aquí.