16.1.08

'Fals', la paraula de l'any 2007


4/1/2008 CRÒNICA DES DE KYOTO // JORDI JUSTE
Cada any, a mitjans de desembre, l'abat del temple budista de Kyomizu, a Kyoto, escriu en públic, en tinta negra i amb un gruixut pinzell sobre un llenç blanc, el caràcter xinès elegit com a representatiu de l'any que s'acaba. L'esdeveniment es converteix, invariablement, en tema d'informatius televisius i portada de diaris. Aquesta vegada, el caràcter escollit es llegeix nise, que significa fals. En l'elecció hi han participat unes 100.000 persones. Gairebé un 20% va optar per nise, mentre que el segon classificat va ser shoku (menjar), amb un 2%.

I és que l'any passat al Japó es van produir nombrosos escàndols relacionats amb enganys en la indústria de l'alimentació, com fer passar per carn d'una denominació d'origen de prestigi una altra de qualitat inferior o canviar la data de productes caducats per tornar-los a posar al mercat. Va ser d'especial transcendència, pel seu simbolisme, el cas dels dolços Akafuku, el souvenir més famós d'Ise. Allà es troba el santuari que acull la deessa Amaterasu, cúspide del panteó del sintoisme, la religió ancestral del Japó. L'empresa Akafuku, que el 2007 va complir 300 anys produint dolços per a pelegrins i turistes, va ser denunciada per col.locar etiquetes noves a productes que havien quedat sense vendre. L'escàndol va provocar la suspensió de les activitats d'Akafuku i un augment espectacular de vendes del seu competidor, Ofukumochi-Honke, fins que es va descobrir que aquesta empresa compartia la pràctica fraudulenta de la rival.

Però el nise del 2007 també podria referir-se al món de la política. El Japó ha viscut la vergonyosa sortida d'escena del primer ministre, Shinzo Abe, que després de ser incapaç de solucionar l'escàndol per la pèrdua d'arxius de les pensions va ser castigat pels electors als comicis al Senat del juliol. Abe es va negar a dimitir, però només va resistir al càrrec fins al setembre. Llavors va justificar la seva sortida per la negativa del cap de l'oposició a pactar la pròrroga de la missió de suport de la Marina japonesa a la intervenció militar a l'Afganistan. No obstant, poques hores després, va ser ingressat en un hospital per dolors intestinals agreujats per l'estrès i no va reaparèixer fins unes setmanes més tard, quan ja havia estat rellevat per Yasuo Fukuda.

L'elecció del caràcter xinès de l'any serveix a més a més per recordar la importància de la cal.ligrafia en la cultura japonesa. El japonès s'escriu amb una combinació de caràcters xinesos i dels sil.labaris hiragana i katakana. Els caràcters xinesos es coneixen com a kanji o lletres dels Han, en al.lusió a la dinastia que va imperar a la Xina durant uns 400 anys. Representen conceptes i es fan servir per formar les arrels de les paraules, mentre que les terminacions s'escriuen en hiragana, i el katakana s'utilitza per transcriure paraules que no són d'origen japonès ni xinès.

Existeixen entre 50.000 i 80.000 kanji, però els que s'usen habitualment al Japó no passen dels 3.000. Els nens dediquen a aprendre a llegir-los i escriure'ls una enorme quantitat d'hores, que a més els serveixen per convertir-se en persones ordenades i amants dels detalls.