14.11.07

Prohibit fumar a la gran avinguda d'Osaka

9/11/2007 CRÒNICA DES DE OSAKA // JORDI JUSTE
Des de l'1 d'octubre, està prohibit fumar a l'avinguda més important d'Osaka, Mido-suji. Una gran quantitat de rètols anuncien a les voreres la restricció amb mapes que detallen l'àrea d'aplicació i expliquen en japonès, xinès, coreà i anglès que els infractors pagaran una multa de 1.000 iens (uns sis euros) si són sorpresos amb el cigarret encès per alguna de les patrulles municipals formades per exagents de la policia.
Abans ja s'havien aplicat en alguns districtes de Tòquio i altres zones d'Osaka prohibicions d'aquest tipus, però el cas de Mido-suji és especialment significatiu. L'avinguda, de quatre carrils per direcció i amples voreres, uneix les dues àrees comercials més importants de la ciutat, Namba al sud i Umeda al nord, i acull les seus d'algunes de les botigues més prestigioses, grans bancs, empreses i alguns consolats. Els caps de setmana, la zona central de Mido-suji es converteix en un formiguer de gent passejant, especialment amb bon temps, i no se sent tant la necessitat de caminar per Ebisubashi-suji, un carrer de vianants paral.lel. Precisament, sembla paradoxal que es prohibeixi fumar a Mido-suji, una enorme avinguda descoberta, i no a Ebisubashi-suji, que és un carrer cobert de només 10 metres d'ample.
A Yukitaka Inoue, historiador especialitzat en Mèxic i fumador, la prohibició li sembla una estridència. "Evidentment, aquest tipus de normes les decideix gent que no té necessitat de fumar en aquest lloc. Ara bé, és cert que hi ha fumadors que no tenen cap mena d'educació. Abans, la gent que fumava mentre caminava protegia el cigarret amb la mà, però ara sembla que no els importi cremar l'altra gent", afirma el doctor Inoue, que és d'un dels molts fumadors japonesos que sempre van proveïts d'un petit cendrer portàtil i quan ha d'encendre un cigarret s'aparta abans uns quants metres del grup.
En els últims anys s'han anat aplicant al Japó mesures restrictives sobre el consum de tabac, però encara són molt tímides comparades amb les que imperen a Europa o als Estats Units. El 2003 es va aprovar una llei de salut que indicava la necessitat de prohibir el consum de tabac en alguns edificis, com per exemple centres educatius o esportius, i d'assegurar que en altres locals freqüentats pel públic s'habilitessin les mesures necessàries per evitar que el fum acabés perjudicant els fumadors passius. No obstant, la norma no preveu mesures sancionadores i té un marge d'interpretació molt ampli.
Per als detractors del tabac, és difícil acceptar la gran permissivitat que hi segueix havent al Japó, no només en el consum, sinó també en la venda. En teoria, tots dos estan prohibits als menors de 20 anys, però encara abunden les màquines expenedores en llocs públics i el comerç a les omnipresents botigues de conveniència a penes se supervisa. Alguns ajuntaments com el d'Osaka adopten mesures impactants, com la prohibició a Mido-suji, però la política nacional sembla dictada encara per la gran empresa tabaquera japonesa JT. El 50% de les seves accions són de l'Estat.

1 comentari:

The Great Smurf ha dit...

be, aixo te pinta d'una altra de la llista llargissima de normes innecessaries i complicades que hi ha al Japo, com ara la prohibicio de parlar pel mobil mentre es circula en bicicleta o be anar dos dalt d'una bicicleta, mentre en canvi es permet circular en bicicleta per sobre de les voreres molestant al peatons. Tindra molta feina la policia multant al 90% dels homes que circulen per aqui, que fumen empedreidament, sobretot de nit. I consti que jo ni fumo ni aguanto el tabac.