22.6.07

Guerra al suicidi


22/6/2007 ELS PROBLEMES SOCIALS DE LA GRAN POTÈNCIA ASIÀTICA
JORDI JUSTEKYOTO
El Govern del Japó ha anunciat un pla destinat a reduir en un 20% la quantitat de suïcidis en els pròxims 10 anys. El 2006 es van matar 32.155 japonesos, xifra que manté el país com el segon desenvolupat amb més suïcidis, darrere de Rússia.
La xifra suposa una reducció de 397 casos respecte a l'any anterior, possiblement gràcies a la millora de la situació econòmica. Tot i amb això, també suposa que se superi la xifra dels 30.000 suïcidis per novè any consecutiu. La proporció de suïcides al Japó és de 25 persones per cada 100.000, el triple que a Espanya.
A l'Executiu de Shinzo Abe li toca afrontar el problema pocs dies després que el ministre d'Agricultura, Toshikatsu Matsuoka, implicat en diversos casos de corrupció, se suïcidés al seu apartament de Tòquio. "S'ha de crear una societat que doni a la gent una segona oportunitat. Tots hauríem d'ajudar en els esforços per salvar la gent que estudia la idea del suïcidi i crear una societat on sigui més agradable viure", va dir Sanae Takaichi, ministra encarregada de coordinar el pla de prevenció de suïcidis.
Morts d'estudiantsPreocupen especialment els 886 estudiants que es van suïcidar l'any passat, 91 dels quals van citar en les seves notes de comiat l'assetjament escolar o les males notes com a raons principals. Malgrat els repetits esforços per reformar l'educació, en el sentit de donar als nens l'oportunitat d'aprendre sense estar sotmesos a la pressió dels resultats, moltes famílies japoneses segueixen imposant als seus fills llargues hores d'estudi, que inclouen l'assistència a escoles de repàs a les tardes i els caps de setmana, per assegurar-se bones notes en els exàmens d'ingrés a escoles, instituts o universitats de prestigi i garantir-se d'aquesta manera el futur professional.
La pressió en els estudis i la pèrdua de la percepció de la gravetat de la mort, causada per la seva absència en la vida quotidiana i per la sensació errònia que ofereixen els videojocs, són alguns dels motius que citen els experts per explicar l'augment dels suïcidis de joves.
Més homes
Amb tot, el nombre més elevat de suïcidis pel que fa a grups d'edat continua corresponent, amb una tercera part, a les persones més grans de 60 anys. Per sexes, dos terços són homes, mentre que la divisió professional reflecteix que la meitat són aturats o jubilats. Pel que fa als motius per suïcidar-se, 4.000 dels 10.000 que van deixar notes de suïcidi van citar problemes de salut, mentre que uns 3.000 van esmentar dificultats econòmiques.
Entre les mesures que va anunciar el Govern es troba la filtració dels llocs d'internet en què es fa apologia del suïcidi i es donen instruccions sobre les formes més efectives de fer-ho. Els últims anys s'han multiplicat els casos de grups de persones que s'han suïcidat juntes, en general mitjançant la inhalació de gasos a l'interior de vehicles, després de conèixer-se a través de la xarxa. Tot i amb això, alguns experts afirmen que els llocs a internet serveixen per salvar vides, ja que poder compartir un desig pot fer tornar les ganes de viure.
Ambient propici
No fa gaires dies, en les pàgines del diari Asahi Shimbun, Yukiko Nishihara, fundadora a Tòquio d'un centre per a la prevenció del suïcidi, defensava la necessitat d'incrementar les possibilitats de comunicació. "El que importa és crear urgentment un ambient en què la gent amb problemes se senti lliure per mostrar la seva debilitat", afirmava Nishihara, que va començar a dedicar-se a la prevenció fa 40 anys, després que se suïcidés un amic.
Una dificultat per a la prevenció de suïcidis al Japó és que aquests estan molt arrelats en la cultura, com una manera d'evitar el que es considera una vida indigna, ja que no hi ha una prohibició religiosa expressa. Als suïcidis rituals dels samurais, que han estat sempre tan presents en la literatura, s'hi sumen actualment molts casos de suïcides cèlebres, com el premi Nobel de literatura Yasunari Kawabata (1972), el cineasta Itami Juzo (1997) i la vocalista del grup de música pop Zard, Izumi Sakai, el mes passat.