7.9.06

El Japó celebra el naixement d'un hereu de la corona

JORDI JUSTE KYOTO
La princesa Kiko, de 39 anys, la dona del príncep Akishino, segon fill de l'emperador del Japó, va donar a llum ahir a Tòquio, mitjançant cesària, un nen que va pesar dos quilos i gairebé 600 grams. El nadó, que té dues germanes, Mako, de 14 anys, i Kako, d'11, és el primer fill que neix a la casa imperial nipona des de fa 41 anys. Es converteix així en el tercer en la línia de successió, al darrere del seu oncle, el príncep hereu Naruhito, i del seu pare.

Tot el país va celebrar la notícia amb mostres d'alegria, balls populars i missatges de felicitació.El metge que va atendre Kiko va confirmar que mare i fill es trobaven bé i que la princesa va donar el cordó umbilical, que conté cèl.lules que poden ajudar a combatre malalties com la leucèmia.

Al conèixer la notícia, els emperadors Aki Hito i Michiko, que són al nord del Japó, van mostrar la seva alegria: "Ens sentim alleujats per l'èxit del naixement. Els enviarem les nostres més sinceres felicitacions".

Ahir els diaris i televisions japoneses van fer edicions i programes sobre l'esdeveniment.Encara que la bona nova no tanca la conveniència d'adaptar el tron als temps moderns, el sentit pràctic dels japonesos fa preveure que posposaran la discussió com a mínim una generació. En el passat el Japó ha tingut fins a set emperadrius regents, però aquestes no van llegar mai als seus fills el tron, que segons la tradició es transmet només per la línia masculina.

Ahir el primer ministre, Junichiro Koizumi, durant el mandat del qual va prendre força la idea de reformar la llei de successió imperial, va dir que el debat tan sols queda ajornat. "El futur dependrà en gran part del pròxim primer ministre. Però l'any que ve no es presentarà al Parlament", va declarar.

Precisament, Shinzo Abe, el probable successor de Koizumi a finals d'aquest mes, és un dels partidaris que la decisió s'endarrereixi: "És un consol que ens recorda a tots la sensació d'un clar cel de tardor", va declarar.

Qui també s'ha sentit alleujada amb la notícia és la princesa Masako, de 42 anys, esposa de Naruhito. Des del seu casament el 1993, Masako ha sentit la pressió d'haver de parir un hereu al tron. La situació es va agreujar fa quatre anys, quan va donar a llum la princesa Aiko, que va fer que patís diverses depressions que la van allunyar de la vida pública.

El Periódico de Catalunya. Dijous 7 de setembre de 2006. Gent.