22.9.06

Abe és el triat per a substituir Koizumi

Jordi Juste. Kioto.
Shinzo Abe, fins ara portaveu i home fort del govern de Junichiro Koizumi, va ser triat ahir pel Partit Liberal Democràtic (PLD) com a president de la formació. El càrrec li garanteix pràcticament la seva elecció com a Primer Ministre del Japó dimarts 26, data que el Congrés i el Senat es reuniran per separat per a l'ocasió, ja que el PLD compta amb una folgada majoria en ambdues càmeres.

?Vull fer del Japó un país estimat i respectat pels països del món, un país que exerceix el lideratge?, va declarar ahir Abe
després de confirmar-se la seva elecció.

Abe, que precisament avui compleix 52 anys i serà el primer cap de govern japonès nascut després de la Segona Guerra Mundial, és fill del ministre d'Exteriors Shintaro Abe i nét del Primer Ministre Nobusuke Kishi. La seva carrera ha experimentat un ascens fulgurant sota el mandat de Koizumi, al que en les últimes enquestes ja supera en popularitat entre l'electorat gràcies a la seva gran capacitat com a comunicador i a la seva postura ferma i clara en árees com les relacions amb Corea del Nord o el canvi en la Constitució per a legalitzar i ampliar el rol de les Forces d'Autodefensa.

Ambdós assumptes, així com la seva proposta de potenciar el patriotisme des de l'escola, li han donat fama de falcó. No obstant això, la seva posició en aquests temes no dista massa de la del seu predecessor i de l'expressada per la majoria de ciutadans japonesos en repetides enquestes.

Entre les tasques que haurà d'afrontar el nou govern Abe
hi ha la consolidació de la tímida recuperació econòmica iniciada sota el mandat de Koizumi i la millora de les relacions amb la Xina i Corea, tibades per la disputa entre Pequín i Tòquio pel lideratge polític i econòmic de la regió i greument danyades per les visites anuals de Koizumi al santuari de Yasukuni, on es ret homenatge als japonesos morts en les conteses dels últims dos segles i a catorze condemnats com criminals de classe A després de la Segona Guerra Mundial.

Abe es va imposar amb 464 vots als altres dos candidats, els ministres d'Exteriors, Taro Aso, i de Finances Sadakazu Tanizaki, que van obtenir 136 i 102 respectivament. En les eleccions internes tenen dret a vot els delegats de les 47 províncies i els membres del Parlament.