22.11.15

El kamikaze que no volia morir

La pel·lícula del 2013 Eien no Zero (Zero etern) de Takashi Yamazaki, basada en la novel·la homònima de Naoki Hyakutaka del 2006, narra la història d'un pilot suïcida durant la Segona Guerra Mundial. Miyabe és un hàbil aviador que insisteix en el seu desig de tornar sa i estalvi al costat de la seva dona i la seva filla, i per això és acusat sovint de covard pels seus companys. Finalment, però, acaba presentant-se voluntari per a un atac suïcida contra un portaavions americà.
Al Japó, tan la novel·la com la pel·lícula van generar controvèrsia entre els que les acusaven de glorificar la guerra i justificar els kamikaze i aquells que hi veien tot el contrari. Jo em decanto per la segona opció; no crec que intentar entendre les circumstàncies que porten algú, en un moment de la seva vida, a prendre una decisió sigui equivalent a condonar-la.

La trama es basteix a partir de la recerca que fa, l’any 2004, Kentaro, net de Miyabe, de les raons que van dur el seu avi a immolar-se. Hi ha una escena en què els amics de Kentaro, quan aquest els parla del que pretén, li diuen que els pilots kamikaze japonesos feien el mateix que fan avui dia els terroristes suïcides, i ell reacciona amb enuig. També per a nosaltres les semblances són tan evidents que hem convingut a anomenar kamikaze qualsevol atacant suïcida, però sempre és bo anar més enllà de les aparences.