17.9.12

Diada amb bon humor japonès


Aquest any vaig viure la Diada enganxat a un simpàtic senyor vestit amb jaqueta blanca de cantant d'orquestra de envelat d'estiu que portava un micròfon a la mà. Es tracta de Tsuyoshi Yanagawa, guionista i reporter del programa Waratte Koraete, del canal Nippon TV, un dels de més audiència al Japó. Waratte Koraete és un espai setmanal presentat pel popularíssim còmic George Tokoro. S'inscriu dins del gènere de varietats però inclou vídeos gravats pels seus equips en diferents parts del Japó i del món, petites finestres allunyades de Tòquio que mostren altres realitats amb bon humor i sense massa frivolitat.
Yanagawa-san i dos realitzadors són a Barcelona per obrir durant tot un any una d'aquestes finestres i mostrar aspectes interessants, curiosos o divertits de la ciutat, de Catalunya i de la resta d'Espanya. Ja han ensenyat als seus compatriotes les festes de San Fermín, algunes joies de l'arquitectura de Gaudí i els encants de les tapes de la Barceloneta. I a partir d'ara tenen una llarga llista de temes a tractar, entre ells els castellers i el cava a Catalunya, la pesca de tonyines a les Canàries o el flamenc a Andalusia.
L'11 de Setembre no era un dels seus objectius originals, però els ha vingut a tomb per explicar als seus espectadors el fet diferencial català. A la majoria de japonesos encara els sorprèn que hi hagi ciutadans espanyols que anteposen a aquesta condició el fet de ser catalans o bascos, i Waratte Koraete no ha volgut fer cas al clam que l'envoltava.
La seva Diada va començar el dia abans al Fossar de les Moreres i va seguir al matí amb les ofrenes de flors davant el monument a Rafael de Casanova i la cerimònia institucional de la Ciutadella, on els va sorprendre el contrast entre els elegants barrets i les populars espardenyes dels Mossos d'Esquadra. A la tarda, per descomptat, van estar entre la multitud que va ocupar el centre de Barcelona, ​​i com tantes altres persones van haver de canviar diverses vegades de plans per la impossibilitat de moure's o comunicar-se amb normalitat.
A més de viure de prop tots aquests actes, van voler conèixer els orígens de tanta exaltació patriòtica visitant al Museu d'Història de Catalunya de la mà del seu director, Agustí Alcoberro, historiador expert ni més ni menys que en la Guerra de Successió. Cal no oblidar que Waratte Koraete és un programa de varietats, i el Museu els va permetre també prendre's la llicència lúdica de sospesar l'armadura d'un guerrer medieval o emular-lo sobre un bell cavall de cartró pedra. Després van insistir a anar al Parlament atrets sobretot per la ironia que amaga l'edifici, construït com a arsenal per subjugar Catalunya i avui lloc de treball dels representants del seu poble.
"Com la majoria de japonesos, no coneixia la història de la Diada. Ara sé el que significa i he tingut la impressió que molts catalans comparteixen un mateix sentiment d'identitat ", explicava Yanagawa-san acabat l'Onze de Setembre. Com estarà mesos entre nosaltres i viatjarà fora de Catalunya, tindrà temps d'elaborar un quadre més complet d'aquesta interessant i complicada realitat anomenada Espanya.