13.4.12

Seguretat nuclear o feina segura després de la jubilació?

El desastre de Fukushima no s'entén sense el amakudari, la col·locació d'alts funcionaris jubilats en empreses relacionades amb les àrees de les que s'encarregaven des de l'Administració. És una pràctica molt estesa, que cada nou govern del Japó es compromet públicament a combatre, però que es manté més enllà dels habituals relleus en la direcció del poder executiu.
Ara s'ha sabut que l'agència d'investigació nuclear ha concedit contractes per uns vuitanta milions d'euros a setze companyies que donen feina a alguns dels seus antics treballadors. És un cas més dels centenars en què es creen uns llaços d'obligacions entre l'Administració i la indústria que fan de la primera un instrument al servei de la segona.
Normalment és un problema d'ús immoral del que és públic i hauria de ser imparcial al servei d'uns interessos privats parcials. Però en el cas de l'energia nuclear es corre el risc que el benefici d'una part s'anteposi a la seguretat de tots.S'ha vist a Fukushima i en nombrosos altres casos des que el Japó es va lliurar a l'ús civil de l'energia nuclear.