21.3.07

Kiyomizudera, candidat a meravella del món


20/3/2007 CRÒNICA DES DE KIOTO // JORDI JUSTE
Aquests dies, als voltants de Kiyomizudera, un dels temples més espectaculars de Kyoto, a més de les habituals hordes de turistes deambulant per les botigues de records, es poden veure nombrosos anuncis en què es convida a votar perquè l'edifici estigui entre les Set Noves Meravelles del Món. La selecció està organitzada per una fundació privada suïssa que des de l'any 1999 està promovent l'elaboració d'una llista que emuli la que hi havia a l'antiguitat, que estava integrada per la piràmide de Gizeh, el colós de Rodes, els jardins penjants de Babilònia, el temple d'Artemisa, les columnes d'Hèrcules, el mausoleu d'Halicarnàs, l'estàtua de Zeus a Olímpia i el far d'Alexandria.

De la llista inicial de 171 llocs que la New Open World Corporation va prendre en consideració en un primer moment, s'ha passat a 21 monuments finalistes, d'entre els quals sortiran els set que seran proclamats a Lisboa el 7 de juliol vinent. Entre els classificats hi ha, a més de Kiyomizudera, l'Alhambra de Granada, Chichén Itzá, Machu-Picchu, el Kremlin, la torre Eiffel i la piràmide de Gizeh, l'únic supervivent de la llista clàssica.

Kiyomizudera és un complex d'edificis pertanyents a la secta budista Hosso. El seu nom significa temple de l'aigua pura, i va ser fundat l'any 798 per albergar una imatge de set cares de Kannon, el buda de la compassió, en el lloc on encara avui hi ha una font. Està situat en un vessant de les muntanyes de l'est de Kyoto, i a causa d'això ofereix una magnífica vista sobre la ciutat. Al llarg dels seus més de mil anys d'història ha patit repetits incendis, alguns d'ells aparentment provocats pels seus rivals de la secta Tendai. Els actuals edificis daten de l'any 1629, i entre ells destaca el honden, l'edifici principal, que té un balcó sostingut per una impressionant estructura de fusta construïda amb 139 pilars de 15 metres d'alçada i en què no s'ha fet servir ni un sol clau d'acer.

Des de la seva construcció, el balcó de Kiyomizudera, concebut en principi com un escenari per oferir representacions a Kannon, va servir com a plataforma per a molts suïcides, encara que les estadístiques recollides durant més de 100 anys indiquen un índex de supervivència del 15%, possiblement per l'efecte amortidor de la vegetació que hi ha a sota. A finals del segle XIX, es va prohibir explícitament saltar-hi, però en la llengua japonesa ha quedat l'expressió Kiyomizu no butai kara tobioriru (saltar des de l'escenari de Kiyomizudera), per expressar la presa d'una decisió que requereix valor.

Kiyomizudera és un lloc carregat d'història i bellíssim tant a la tardor, amb els seus aurons que prenen un to vermellós; com a la primavera, amb els cirerers en flor; a l'estiu, envoltat de verd, i a l'hivern, quan la nuesa dels arbres fa encara més evident l'elegància de les seves construccions. El conjunt ja forma part de la llista de patrimoni cultural de la humanitat de la Unesco i és visitat cada any per més de 12 milions de persones, de manera que és difícil de comprendre els esforços per incloure'l en una llista absurdament limitada a set llocs.