6.6.05

Els prínceps visiten l'Expo d'Aichi i s'acomiaden del Japó

Els prínceps visiten l'Expo d'Aichi i s'acomiaden del Japó
Nagakute. Jordi Juste
Els prínceps d'Astúries van posar ahir punt final a la visita de quatre dies al Japó amb un sopar al palau d'Akasaka, a Tòquio, ofert per l'hereu del tron japonès, el príncep Naruhito, i la seva esposa, Masako, que no va ser present en el moment de rebre Felip i Letizia. La futura emperadriu porta més d'un any apartada de la vida pública per l'estrès causat per l'estricta agenda a la que la sotmet el Kunaicho, l'agència de la casa imperial nipona.
Pel matí Felip i Letizia s'havien desplaçat des de Nagoya a Nagakute, seu de l'Exposició Universal d'Aichi, on van visitar els pavellons d'Espanya i del Japó en companyia de la princesa Takamado, viuda d'un cosí de l'emperador.
A l'edifici d'Espanya els prínceps van recòrrer, agafats de la mà bona part del temps, la sala principal i les cinc anomenades "capelles", dedicades al projecte espanyol d'enviar un robot a Mart, als productes agroalimentaris, a l'esport, al Quixot i a les festes tradicionals. Posteriorment van visitar la sala dedicada a promocionar l'Exposició Internacional Saragossa 2008, on el príncep va explicar a la princesa takamado l'ubicació de la capital aragonesa, equidistant entre Madrid i Barcelona, i li va comentar els principals aspectes de l'esdeveniment.
El desplaçament a peu fins al pavelló del Japó es va fer amb algunes dificultats, enmig de la curiositat dels visitants i del tumult de reporters gràfics estrangers i japonesos que alentien el pas de la comitiva fins a l'extrem que el príncep va haver de dinamitzar-lo amb un "hem de seguir avançant" adreçat al personal de la Casa Reial.
A l'edifici del país anfitrió els prínceps van assistir a una espectacular projecció en pantalla de 360 graus d'un video amb imatges de la natura. L'efecte dinàmic de les vistes i la música van permetre a Letizia tancar els ulls en diverses ocasions durant uns segons, davant l'atenta mirada del metge que va acompanyar la parella durant tot el viatge. A més del doctor, durant tota la visita, un membre del sèquit es va encarregar de transportar una bossa amb provisions d'aigua, iogurs i sucs de fruita per si calia un rehabituallament urgent.
De tornada al pavelló d'Espanya, que ja han visitat unes 900.000 persones en dos mesos, els prínceps van conversar amb convidats d'altres països participants a l'Expo en el transcurs d'un aperitiu ofert pel bar que gestiona el xef català Josep Barahona, on se serveixen tapes creades per a l'esdeveniment per cuiners de renom, com ara Santi Santamaria, Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Juan María Arzak o Pedro Subijana. Cap a les dues de la tarda Felip i Letizia van marxar de l'Expo en direcció a l'estació de Nagoya, on van agafar el tren bala de retorn a Tòquio per sopar amb els prínceps del Japó i emprendre viatge de tornada a Espanya.
Article desaparegut de El Periódico de Catalunya amb el naixement d'Irene Urdangarín