21.9.05

La Fura sorprèn al Japó amb una versió de 'La metamorfosi'

? L'espectacle, basat en l'obra de Kafka, gira al voltant de la soledat
JORDI JUSTENAGOYA / ENVIAT ESPECIAL
La Fura dels Baus va estrenar ahir a Nagoya el seu últim espectacle, La metamorfosi, basat en l'obra de Franz Kafka i dirigit per Àlex Ollé i Javier Daulte. En aquesta posada al dia del clàssic de Kafka, Gregor (Ruben Ametllé) renuncia a la comunicació amb els seus pares (Artur Trias i Angelina Llongueras) i la seva germana (Sara Rosa Losilla) i es tanca a l'habitació, representada a l'escenari amb un impactant cub transparent.
"Era un llibre que de jove m'havia impressionat i reflectia el moment actual. M'interessava posar una lupa en el personatge de Gregor, que reflecteix la marginació i la soledat; era una coartada per parlar de moltíssimes coses", va afirmar Àlex Ollé després de l'estrena.
La mà d'Ollé es nota sobretot en la construcció global de l'espectacle, que combina la representació a l'escenari amb imatges de cine i un treball efectista de la llum i la música, i en el personatge de Gregor, el més furer de tots, que es rebolca sobre els seus excrements i s'enfila com un insecte pel terrari en què ha convertit la seva habitació.
REACCIÓ POSITIVA
Per la seva part, el director argentí Javier Daulte, que col.labora per primera vegada amb el grup, sembla haver aportat la part més relacionada amb el treball dels actors i el text. "A part de la contemporaneïtat, les diferències amb el text de Kafka són que la transformació de Gregor és voluntària i que existeix un cinquè personatge, l'amic (Isak Feriz), que juga el paper dels hostes", va explicar.
La reacció de les 200 persones que omplien la sala de concerts Zep Nagoya va ser positiva, entre aplaudiments, sense sortir de l'esperable moderació nipona. Yasuko, una estudiant universitària de 19 anys, afirmava a la sortida que l'obra era "més normal del que esperava", mentre que Keiko, una professora de 40, recordava que el tema de l'obra "és un problema molt present al Japó actual".
Precisament, Àlex Ollé va explicar com, malgrat que l'obra no està inspirada en els hikikomori (joves japonesos que es reclouen de vegades durant anys a la seva habitació), a mesura que anaven avançant en el treball de preparació es van adonar de la coincidència. "De totes maneres, l'obra parla d'una qüestió que es pot reflectir en qualsevol país", va afegir Ollé.
Per Daulde, "descriptivament és una obra d'aquesta època, que té a veure amb la societat competitiva capitalista".La metamorfosi es torna a representar avui a Nagoya i dimarts que ve a Osaka, en el marc dels actes culturals paral.lels a la presència d'Espanya a l'Exposició Universal Aichi Japó 2005, que es clausura el dia 25 de setembre a Nagakute, a la rodalia de Nagoya.
Noticia publicada a la pàgina 78 de l'edició de 9/15/2005 de El Periódico - edició impresa Per veure la pàgina completa, descarregui l'arxiu en format PDF

12.9.05

RESULTAT DE LES LEGISLATIVES AL JAPÓ

Els japonesos atorguen un triomf aclaparador i històric a Koizumi ? El primer ministre nipó obté la majoria absoluta i el suport a la reforma de Correus? El mandatari confirma que deixarà el càrrec i la presidència del partit el 2006
JORDI JUSTE.KYOTO.El Partit Liberal Democràtic (PLD) del primer ministre, Junichiro Koizumi, va aconseguir ahir una victòria aclaparadora i històrica en les eleccions a la Cambra baixa del Parlament japonès. D'acord amb els sondejos a peu d'urna, el PLD va aconseguir entre 285 i 325 dels 480 escons en joc (249 en l'anterior legislatura), als quals cal sumar la quantitat d'entre 28 i 36 del seu soci de Govern, el partit budista Komeito. Mentrestant, la principal força de l'oposició, el Partit Democràtic del Japó (PDJ), només aconseguirà entre 84 i 127 diputats (175 en les passades eleccions).Aquests resultats suposen un reconeixement al pla de privatització de Correus de Koizumi, que tots els partits de l'oposició i els sectors reaccionaris del PLD --més connectats al vot rural i tradicional-- van rebutjar el dia 8 d'agost al Senat. La derrota de la llei de privatització va portar Koizumi a dissoldre el Congrés i a plantejar les eleccions anticipades com un plebiscit, i es va comprometre a dimitir en el cas que no aconseguís la majoria absoluta.
UN NOU PARTIT
"Hem destruït el vell PLD, ha nascut un partit nou. Sens dubte, ara el projecte de llei s'aprovarà", va afirmar ahir Koizumi, que ha purgat el seu partit dels elements més reaccionaris. "El poble ha emès un veredicte favorable a la reforma postal". Si els resultats definitius, que seran divulgats avui, confirmen les estimacions inicials, el PLD podrà governar sense necessitat d'aliances.Queda per veure la reacció dels senadors del PLD que van votar contra el projecte de Koizumi, encara que és difícil que s'arrisquin a ignorar el clar missatge dels electors tenint en compte que falten només dos anys per a les pròximes eleccions a la Cambra alta, que es renova per meitats cada tres anys.
LES INCÒGNITES DE FUTUR
Correus, a més a més d'ocupar-se de la distribució postal, funciona com a banc i asseguradora. Té uns 300.000 empleats a tot el país i és la primera entitat financera del món per dipòsits: uns 3 bilions d'euros que el Govern ha utilitzat per finançar obres d'infraestructura de dubtosa rendibilitat econòmica però molt profitoses políticament. En moltes zones rurals, Correus és l'única institució financera i un instrument de suport als candidats del PLD. El pla de Koizumi inclou la segregació dels negocis postal, bancari i d'assegurances i la privatització definitiva el 2017.Tot just acabar-se de saber la victòria aclaparadora del PLD, Koizumi va desvelar la gran incògnita sobre el seu futur polític i va reiterar que deixarà el càrrec de primer ministre l'any que ve, quan s'acabi el seu mandat com a president del partit. Per la seva banda, el líder del PDJ, Kazuya Okada, va reconèixer la derrota i va anunciar que abandonarà el càrrec.Noticia publicada a la pàgina 24 de l'edició de 9/12/2005 de El Periódico

11.9.05

LEGISLATIVES AL JAPÓ

Els sondejos preveuen que Koizumi guanyi el 'plebiscit' sobre Correus
JORDI JUSTE KYOTO
El primer ministre japonès, Junichiro Koizumi, surt com a favorit a les eleccions que tindran lloc avui al Japó i que es plantegen com un plebiscit sobre el projecte de privatització de Correus defensat pel cap del Govern. Segons totes les enquestes, el Partit Liberal Demòcrata (PLD) de Koizumi i el seu aliat al Govern, el budista Komeito, augmentaran la seva actual majoria, composta per 246 diputats dels 480 de la Cambra. La clau està en el 30% d'indecisos.Correus no només s'ocupa de la distribució postal sinó que és l'entitat financera amb més dipòsits del món, aproximadament 3 bilions d'euros. Koizumi va anunciar la seva intenció de renunciar al càrrec si no obté un mínim de 241 diputats.EL REBUIGEl 8 d'agost, el Senat nipó va rebutjar el projecte de llei de privatització que havien aprovat els diputats. La reacció de Koizumi va ser dissoldre el Congrés, amb l'esperança que una renovada majoria a la Cambra baixa convencerà els senadors --que tenen un mandat que es renova per meitats cada tres anys-- de la conveniència d'avenir-se als plans del Govern, que consisteixen a segregar els negocis postal, bancari i d'assegurances i privatitzar-los l'any 2017."Si som incapaços de seguir endavant amb la privatització postal, ¿com podrem posar en pràctica altres reformes administratives?", va preguntar Koizumi després de rebre les acusacions de simplisme per centrar-ho tot en un tema.

Noticia publicada a la pàgina 20 de l'edició de 9/11/2005 de El Periódico - edició impresa Per veure la pàgina completa, descarregui l'arxiu en format PDF