1.5.12

El Japó no està en crisi per falta d’esforç


El programa Sense ficció de Televisió de Catalunya va emetre ahir el documental “El llegat de Sísif”, on es reflexiona sobre la salut de “la cultura de l’esforç” i se segueix la tasca d’un professor de l’Institut Les Marines de Castelldefels que intenta inculcar a alumnes conflictius el valor d’aquesta virtut. Al mateix temps, es fa servir el Japó per constatar que el valor de l’esforç també hi ha estat qüestionat.
El treball mostra reflexions interessants de persones com el filòsof José Antonio Marina, l’economista Àlex Rovira, l’escriptor Quim Monzó, el sociòleg Richard Sennet o l’esmentat professor de Castelldefels i els seus alumnes. També són enriquidores les breus aparicions d’Amadeo Jensana o Montse Marí.
Ara bé, del muntatge de les imatges i dels testimonis nipons se n’extreu el missatge que el Japó està en crisi des de fa gairebé dues dècades precisament per la pèrdua de valoració de l’esforç. Això, ras i curt, no és cert.
El Japó va créixer molt i en poc temps, el poder adquisitiu dels seus ciutadans va augmentar alhora que la població i la despesa pública es va disparar, sovint en forma d’inversions ruïnoses. A més, es va crear una bombolla financera que va fer pensar que el país era encara més ric del que realment era. La bombolla va esclatar i va crear una llosa de números vermells al sector públic i al privat. Alhora, les indústries van deslocalitzar part de la seva producció perquè la mà d’obra nacional s’havia tornat massa cara. Es va acabar el contracte que justificava la dedicació del treballador a l’empresa a canvi del lloc de treball vitalici. Els costos socials de tenir un treballador fix han fet que moltes empreses prefereixin fer servir personal aportat per empreses de treball temporal. Paral·lelament, la població ha tocat sostre i l’envelliment ha anat avançant inexorablement.
L’esforç al Japó continua estant molt ben valorat, tot i que en una societat de 127 milions de persones cada dia més heterogènia es puguin trobar testimonis en sentit contrari.