JORDI JUSTE
El Japó té una abundant tecnologia d’avantguarda, però ahir els esforços per aconseguir refrigerar el nucli i les barres de combustible dels reactors de la central nuclear Fukushima Daiichi es feien a base de llançar aigua des de terra i des de l’aire amb helicòpters militars, una tanqueta antiavalots de la policia i camions de bombers de l’Exèrcit. Els militars van aconseguir fer arribar l’aigua fins al reactor número tres, però no el vehicle policial, que amb la seva potència de raig no va arribar a l’objectiu. Al final de les operacions, militars i policies no presentaven dosis de radiació preocupants, però és indubtable que la seva intervenció va tenir una gran dosi d’heroïcitat.
Si haguéssim imaginat un accident nuclear al Japó, possiblement hauríem predit l’ús de sofisticats robots en les tasques per controlar una possible fuga radioactiva. No en va, el Japó és una potència en el món de la robòtica des de fa dècades.
Androides
En els últims anys, hem vist perfeccionades versions de màquines androides que ballen o serveixen cafè o de robots amb forma d’animal que suposadament fan el paper de mascotes. Anècdotes, comparades amb la gran quantitat de màquines japoneses amb gran autonomia que es fan servir avui dia en la indústria, a tot el món, per fer treballs pesats o perillosos que abans exigien la força i el risc humans.
Una explicació al fet de recórrer a mètodes que semblen rudimentaris, en lloc dels tecnològicament més avançats, és que els robots moderns s’usen en installacions modernes, que ja han estat dissenyades perquè això sigui possible.
La central nuclear de Fukushima va ser construïda els anys 70. Però, encara que fos una installació moderna, sembla que els danys, provocats pel tsunami primer i després per les explosions d’hidrogen, haurien fet igualment difícil l’accés d’humans, humanoides o robots d’una altra forma.
No és rar veure al Japó la tecnologia punta convivint amb mètodes de tota la vida. Al costat d’escales d’aliatges molt sofisticats és possible veure’n altres fetes de bambú, un material abundant i apreciat per la seva força i ductilitat, i en temples o palaus catalogats com a patrimoni de la humanitat, a més d’extintors i sistemes d’aspersió, gairebé sempre són presents les galledes vermelles preparades per llançar aigua sobre les flames.
Cultura de l’esforç
En la cultura japonesa l’esforç és molt valorat i té un component sobretot físic que compta amb el seu màxim exponent en el sacrifici de la pròpia vida per salvar el grup. Aquest cop, encara no ha estat necessari arribar a aquest punt, però sí confiar en la perícia d’herois de carn i ossos per tractar d’evitar una fuga radioactiva que podria afectar els seus paisans i gent d’altres llocs.
*PERIODISTA
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada