27.9.06

Abe pren possessió com a primer ministre

El falcó Abe dirigeix el Govern japonès
El dirigent liberal és un nacionalista que vol un país "fort"

JORDI JUSTE.KYOTO
És suau en les formes, però contundent en el fons. A Shinzo Abe, convertit ahir en el cap de Govern més jove del Japó des de la segona guerra mundial, se'l considera un falcó per la seva ideologia conservadora i nacionalista, encara que el seu sobrenom formal sigui el de Príncep, a causa d'unes exquisides maneres.Les bones maneres i el poder li vénen de família. Abe, president del Partit Liberal Democràtic, pertany a una poderosa dinastia de polítics amb unes trajectòries que s'inicien a començaments del segle passat. És nét del que també va ser primer ministre, Nobusuke Kishi, i fill del també desaparegut exministre d'Exteriors Shintaro Abe.

PACTE AMB ELS BUDISTES

Després d'efectuar una visita protocol.lària a l'emperador Aki Hito, Abe va anunciar la formació d'un Govern de coalició amb el partit budista Nou Komeito, i va proclamar que desitja convertir el Japó en un país fort i desacomplexat. "Vull ser el primer ministre de la gent normal que creu en el futur del Japó", va dir. Però el seu nacionalisme ha causat inquietud als països asiàtics i occidentals.És coneguda l'opinió d'Abe que l'ensenyament de la història japonesa ha de posar més l'accent en els seus aspectes positius. Abe també és partidari de seguir donant prioritat a la relació amb els Estats Units i de mantenir una posició de fermesa davant de Corea del Nord.

El nou primer ministre pensa portar a terme una ofensiva diplomàtica per millorar els vincles amb la Xina, país amb què el Japó manté unes relacions cada vegada més importants des del punt de vista econòmic alhora que conflictives, tant per la disputa del lideratge polític a la regió com pel suport de Tòquio a Taipei. Pequín considera, a més, que la seva veïna intenta tapar amb un espès vel sobre les atrocitats comeses per l'Exèrcit imperial nipó a la resta d'Àsia durant la primera meitat del segle XX.Ahir, tant Abe com el seu ministre d'Exteriors es van mostrar disposats a reprendre la cimera entre líders de la Xina i el Japó, suspeses pel president xinès, Hu Jintao, com a reacció a les visites de l'exprimer ministre japonès, Junichiro Koizumi, al santuari de Yasukuni. Allà rendia homenatge, entre altres, a 14 condemnats com a criminals de guerra durant la segona guerra mundial.

Abe ha manifestat en diverses ocasions el seu desig de reformar la Constitució pacifista imposada el 1947 pels Estats Units per legalitzar les forces d'autodefensa. El flamant cap de Govern vol convertir aquestes forces en un Exèrcit normal, cosa que es veu amb especial recel en els països que en el passat van patir l'imperialisme japonès.

El Periódico de Catalunya, dimecres 27 de setembre de 2006